Vårdpersonalens erfarenhet av att mata personer med demenssjukdom : en litteraturstudie

Detta är en Kandidat-uppsats från Blekinge Tekniska Högskola/Sektionen för hälsa

Sammanfattning: Bakgrund: Personer som lever med demenssjukdom ökar runt om i världen. Den förlängda medellivslängden gör att allt fler hinner insjukna i en demenssjukdom. Antalet personer som lever med demenssjukdom på våra särskilda boenden växer och kravet på att vårdpersonalen kan förstå sjukdomens yttringar blir allt större. I matningssituationen uppstår ofta svårigheter för vårdpersonalen, mycket beroende på svårigheterna med att kommunicera med den sjuka personen. Syftet: Syftet med studien var att belysa vårdpersonalens erfarenhet av att mata personer med demenssjukdom på särskilda boenden. Metoden: Studien genomfördes som en litteraturstudie. I studien ingick åtta vetenskapliga artiklar av kvalitativ design. Analysen utfördes som en innehållsanalys. Resultat: Analysen resulterade i fem kategorier utformade sig. Attityder till vårdtagaren, Att tolka tecken och signaler, Interaktion, Miljöns betydelse för måltidssituationen och Vårdpersonalens strategier. Slutsats: Vårdpersonalens erfarenhet av matningssituationen hos personer med demenssjukdom visade sig vara kontaktsvårigheterna mellan vårdpersonal och vårdtagare. Vårdpersonalen upplevde att det var svårt att förstå vårdtagarnas signaler. Svårigheterna med kommunikationen minskades genom att vårdpersonalen gavs mer tid tillsammans med de demenssjuka personerna. Det är således viktigt att förstå att tidsaspekten har betydelse i matsituationen med personer med demenssjukdom.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)