Livsmedelsinspektörens nuvarande och framtida roll för minskat matsvinn : livsmedelsinspektörens perspektiv

Detta är en Magister-uppsats från SLU/Dept. of Energy and Technology

Sammanfattning: En tredjedel av all den producerade livsmedel som avses för konsumtion i världen förloras eller slösas bort. Detta kan leda till ett omfattande problem ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. FN:s organisation har presenterat "en plan för att uppnå en bättre och mer hållbar framtid för alla till 2030" vilket är en del av deras initiativ för hållbar utveckling 2030 (FN 2015). Den aktuella studien syfte var att undersöka inspektörernas nuvarande roll i arbetet med minskning av matsvinn inom livsmedelssektorn men även undersöka deras tankar samt erfarenheter om inspektörernas framtida roll. För att nå syftet brukades en kvalitativ forskningsmetod med självadministrerade frågeformulär. Detta gjordes för att identifiera och förestå livsmedelsinspektörers motivationer, attityder, hinder och subjektiva upplevelser relaterade till matsvinn. I de 12 intervjuer som tog plats framkom det att i dagsläget utför livsmedelsinspektörer inte tillsyn över matsvinn. Det finns inget i den rådande livsmedelslagstiftning som syftar på att matsvinn i livsmedelsverksamheter ska kontrolleras. Resultaten från denna undersökning, visar att det råder avsaknad utav en stödjande lagstiftning. Lagen ska tydligt kunna definiera uppgifterna för varje aktör i livsmedelskedjan men misslyckas med detta. Dessutom hävdar deltagarna att det finns en brist inom de ekonomiska resurserna för att livsmedelsinspektörerna ska kunna ingripa i matsvinns dilemmat. Ytterligare hinder är avsaknad utav tydlig arbetsbeskrivning samt tidsbrist. Livsmedelsinspektörernas motivation till att engagera sig i matsvinnsfrågan är deras personliga preferenser. De kan spela en viktig roll för att öka medvetenheten hos livsmedelsutövare genom att tillhandhålla utbildning, vägledning samt tipsa och vägleda. Ifall fler inspektörer blir medvetna om matsvinnsfrågan kan det troligtvis få stora positiva effekter framöver. Särskilt med tanke på Livsmedelsverkets projekt som kommer sprida väsentlig information om matsvinns tillsyn. Målet med denna nödvändiga information är att den ska kunna nå de olika verksamheterna för att på så sätt sprida informationen och göra det mer lockande för företagarna att minska matsvinnet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)