Alla eldar behöver omsorg för att inte slockna : Förskollärares beskrivna förutsättningar för genus- och jämställdhetsarbetet i förskolan

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Genusarbetet i förskolan handlar, bland annat om, att förskollärare måste ha ett medvetet förhållningssätt och kompetens. För att införskaffa detta krävs förutsättningar och stöd, vilket denna studies syfte är att undersöka. Empirin samlas in genom semistrukturerade intervjuer med fem aktivt verksamma förskollärare, där syftet är att ta del av deras erfarenheter kring förutsättningar avseende genus och jämställdhetsarbetet i förskolan. Resultatet analyseras med hjälp av en riktad kvalitativ innehållsanalys med teoretisk utgångspunkt ur olika genusperspektiv. I analysen presenteras det att förskollärarna beskriver förutsättningar, utmaningar och begränsningar för genus- och jämställdhetsarbetet i förskolan. Behovet av kompetensutveckling samt resurser som tid, ekonomi och frånvaron av aktivt stöd från rektor, redovisas i resultatet genom att förskollärarnas citat beskriver genus som ett oprioriterat ämne i jämförelse med andra fokusområden. Studiens resultat visar dessutom att miljö och material är ett oreflekterat, men medvetet, område avseende genus och jämställdhet i verksamheterna. Slutsatsen av studien är att frånvaron av förutsättningar bidrar till utmaningar och svårigheter att uppnå läroplanens mål samt förskollärares uppdrag att bibehålla jämställdhet och förutsättningarna för att barnen ska få likvärdiga möjligheter i förskolan, oavsett könstillhörighet. Kan förskollärarna behålla elden vid liv, utan omsorg och förutsättningar?

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)