Hur påverkas lipidnivåerna av ägg vid diabetes typ 2, prediabetes och metabolt syndrom? En systematisk litteraturöversikt

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Att en kost rik på mättat fett har en negativ inverkan på blodlipider har länge varit klarlagt. Däremot råder delade åsikter om effekterna av kolesterolintag på lipidnivåer hos personer med blodlipidrubbningar. Många kolesterolrika livsmedel innehåller också en stor andel mättat fett. Ägg- och kolesterolintag likställs ofta eftersom ägg är det mest kolesterolrika livsmedel som äts i större mängd. Ägg innehåller dock en liten andel mättat fett. Personer med diabetes typ 2 (T2D), prediabetes (PreD) och metabolt syndrom (MetS) är patientgrupper som behöver uppmärksamma sina lipidnivåer noggrant. Vi vill därför undersöka hur ett regelbundet intag av ägg påverkar HDL- och LDL-kolesterolnivåer hos vuxna med T2D, PreD och MetS. Metod: I denna systematiska översikt undersöktes randomiserade kontrollerade studier (RCT) som jämförde ett högt äggintag med ett lågt äggintag. Kriterierna för ett högt intag definierades som sju eller fler ägg i veckan och två eller färre ägg i veckan för ett lågt intag. En samtidig energirestriktion i interventionen och äggvita som kontroll användes som exklusionsskriterier. Litteratursökningen gjordes i databaserna PubMed och Scopus. Inkluderade studier bedömdes för risk för bias enligt SBU:s mall "Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention)" och resultatens tillförlitlighet graderades enligt GRADE. Resultat: Vid litteratursökningen identifierades 60 unika artiklar varav fem lästes i sin helhet. En artikel exkluderades efter fulltextläsningen då den inte uppnådde inklusions- och exklusionskriterier. Efter bedömning av risk för bias exkluderades ytterligare en studie som bedömdes ha hög risk. Slutligen inkluderades tre artiklar som alla bedömdes ha måttlig risk för bias. Samtliga studier visar att äggintag inte ger någon effekt på HDL. En av studierna visar en statistisk signifikant sänkning av LDL. I de två övriga studierna gav äggintag ingen statistisk signifikant påverkan av LDL. Slutsats: Denna systematiska översikt visar att ett regelbundet äggintag i upp till tre månader inte ger en negativ effekt på HDL för personer med T2D, PreD och MetS. Resultatet för effektmåttet HDL bedöms ha hög tillförlitlighet (++++). Vidare forskning krävs angående långtidseffekterna av äggintag och HDL. Det förblir oklart hur LDL-nivåer hos personer med T2D, PreD och MetS påverkas av ett regelbundet äggintag, men våra resultat verkar tyda på att det inte ger en negativ effekt. Då resultaten i studierna inte är samstämmiga krävs ytterligare forskning för att fastställa effekten av äggintag på LDL. Resultatet för effektmåttet LDL har låg tillförlitlighet (++).

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)