Mer växtkraft i trädgårdslandet med bokashi? : ett jämförande odlingsförsök med bokashi, traditionell kompost, BSF-kompost och biogödsel

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Soil and Environment

Författare: Sara Norberg; [2022]

Nyckelord: EM; återvinning; matavfall;

Sammanfattning: Att ta vara på matavfall från hushållen är viktigt för att ställa om till ett hållbart samhälle med cirkulära system för näringsämnen och energi. Hemkompostering nämns i EU:s direktiv om avfallshantering som en metod för att återvinna bioavfall där det uppstår. Ett alternativ till kompostering är bokashi, en metod som fått mycket uppmärksamhet i Sverige de senaste åren. Med bokashi menas då att matavfall från hushåll fermenteras i hink inomhus med hjälp av så kallade effektiva mikroorganismer, EM. När processen är klar grävs materialet ner i jorden och sägs ge en rad fördelar vid odling såsom bättre groning, fruktbildning och fantastisk växtkraft, särskilt i jämförelse med traditionell kompostering. De flesta kommuner i Sverige har system för att samla in matavfall från hushåll, och rötning är den vanligaste metoden för att behandla matavfall. Genom utvinning av biogas och biogödsel tas både näring och energi tillvara vid rötningsprocessen. Det finns också andra tekniker, och mycket forskning pågår kring olika metoder att hantera organiskt avfall. Black Soldier Fly (BSF)-kompost är ett exempel, där fluglarver omvandlar organiskt material till produkter som kan användas till bland annat djurfoder och gödselmedel. Försöket var ett tvåfaktoriellt odlingsförsök där två slags bladgrönsaker testades med nio olika behandlingar med vardera fyra replikat. Effekten av fyra olika bokashimaterial testades; med och utan EM samt två olika ursprungsmaterial. Dessutom testades två olika tillförselmetoder, homogent blandad i jorden och tillsatt i klump. Bokashimaterialen jämfördes även med traditionell kompost, biogödsel och BSF-kompost. Av de nio behandlingarna var två kontroller, en utan näringstillsats, och en med mineralgödsel (NPK). Fem försöksparametrar undersöktes: (i) groning, (ii) döda plantor, (iii) skattad vitalitet, (iv) SPAD-värde och (v) biomassa. Resultaten visade inga signifikanta skillnader för bladgrönsaker som behandlats med bokashi där EM tillsatts jämfört med bokashi utan EM, men en trend sågs där karaktären på ursprungsmaterialet påverkade resultatet. Bokashi som var skapat av kattmat och potatis samt var finfördelat gav ett något bättre resultat jämfört med bokashi som skapats av matavfall från hushåll och var grovt fördelat. Behandling med biogödsel gav mycket bra växtkraft och även BSF-kompost och bokashin där ursprungsmaterialet finfördelats väl innan tillverkning fungerade bra. Studien visade mycket liten skillnad mellan bokashi och kompost som tillverkats av liknande material, av 16 jämförelser var endast ett resultat signifikant bättre för bokashi jämfört med kompost. Slutsatserna av studien är att bokashi som gödsel- och jordförbättringsmedel kan ge god växtkraft vid odling oavsett om EM tillsätts eller ej, men kvaliteten påverkas av ursprungsmaterialets innehåll eller grad av finfördelning. Andra studier har visat att goda odlingsresultat med bokashi ofta beror på ursprungsmaterialets innehåll av kväve. Dock behövs mer forskning kring bokashi och EM, då många av de studier som publicerats är motstridiga. För en omställning till ett cirkulärt system för näring är det viktigt att matavfall från hushåll återvinns och ersätter konstgödsel. För hushållen är kommunal insamling för behandling genom rötning till biogas och biogödsel att föredra då det är en väl beprövad metod med miljömässigt hållbara fördelar, men även kompostering och bokashi kan fungera som metod för hushållen att omvandla matavfall till gödsel- och jordförbättringsmedel. Nyckelord: EM, återvinning, matavfall

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)