Förbättrar fermenterad soja lipidnivåer?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Undersöka om fermenterade sojaprodukter har en effekt på lipidnivåer hos vuxna med riskfaktorer för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med inget intag av sojaprodukter Metod: Insamling av data skedde i de två databaserna Scopus och Pubmed. Mesh termer som användes var ‘’Soy Foods’’, “Fermentation” och “Lipids” etc., samt booleska termer som “AND”, “OR”, “RCT'”, “Random'” och “BLIND'”. Litteraturens titlar, abstract, artikeltyp och andra kriterier som ålder och interventionstid granskades utifrån översiktens PICO och studier som inte stämde överens med PICOT gallrades bort innan de resterande studierna lästes i fulltext. Dubletter filtrerades bort med endnote. Inklusionskriterier var: svensk- & engelskskrivna RCT studier, 1-3 månaders interventionstid, ålder >18 år, dagligt intag av fermenterad soja som intervention mot inget intag av någon typ av soja alls. En kvalitetsgranskning av varje studie gjordes individuellt med SBU:s bedömning av risk för bias för att senare utvärderas tillsammans. Tillförlitligheten av studiernas evidens bedömdes med GRADE individuellt för att därefter diskuteras tillsammans för att nå en konsensus. Resultat: Sökningen gav 1219 träffar i Pubmed och 956 i Scopus. Artiklar lästa i fulltext var 10 varav 2 uppfyllde PICO. Interventionen i båda studier pågick i 12 veckor på vuxna med riskfaktorer för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar (Jung S et al.) respektive deltagare med övervikt/fetma (Byun M-S et al.), där interventionsgruppen konsumerade fermenterad soja och kontrollgruppen ingen soja alls. Jung S et al . bedömdes ha en låg risk för bias och Byun M-S et al. en måttlig risk. En signifikant reduktion av TC, HDL- och LDL-kolesterol observerades i Jung S et al. I Byun M-S et al var alla utfall icke signifikanta. TG och Apo B/Apo A1 hade en ökning respektive sänkning i resultaten, samt var de enda utfallen som var samstämmiga mellan båda studier. Slutsats: Denna systematiska översiktsartikel medförde inga konklusiva svar gällande lipideffekten av fermenterade sojaprodukter. Resultaten från de två studierna överensstämde inte förutom TG och Apo B/Apo A1. Beläggen på denna översikt är av måttlig tillförlitlighet enligt GRADE (+++) förutom TC där GRADE bedömdes vara av låg tillförlitlighet (++).

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)