Sökning: "Mat matintag"
Visar resultat 16 - 20 av 25 uppsatser innehållade orden Mat matintag.
16. Ätsvårigheter hos patienter med demenssjukdom : En empirisk undersökning baserad på sjuksköterskors erfarenheter
Magister-uppsats, Högskolan i Jönköping/HHJ, Avd. för omvårdnadSammanfattning : Bakgrund: Undernäring är ett utbrett problem hos patienter med demenssjukdom på äldreboenden. De flesta får i sig för lite energigivande näringsämnen och ligger därmed i riskzonen för att utveckla undernäring. LÄS MER
17. "Jag ville ge mitt barn de bästa förutsättningarna" : En kvalitativ intervjustudie om tankar kring matvanor under graviditet hos nyblivna förstagångsmammor
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund Den blivande mammans matvanor under graviditeten är viktiga eftersom hon har ett ökat näringsbehov och försörjer en annan individ. En del av grunden för barnets framtida hälsa och matvanor ges redan i mammans mage. LÄS MER
18. Den kommunikativa måltiden : Om måltidssamarbete inom äldreomsorgen
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Äldres nutritionsstatus försämras ofta efter flytt till omvårdnadsboende vilket bl.a. kan bero på problem med mathantering och policy. Måltidsmiljö och vårdpersonalens bemötande påverkar de äldres matintag. LÄS MER
19. Ortorexia nervosa bland män från behandlarens perspektiv
Kandidat-uppsats, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Ortorexia nervosa, ON, är ett syndrom där den drabbade tränar i massiva mängder samt har en fixering vid att äta så rent som möjligt, detta i så stor utsträckning att det blir ett lidande för den drabbade. Syftet var att undersöka vad det kan bero på att män drabbas av syndromet ON och hur synen på sig själva och de mansideal som finns kan påverka insjuknandet. LÄS MER
20. Den föränderliga kroppen
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Ett problematiskt förhållande till mat kan grunda sig i en negativ kroppsuppfattning vilket i sin tur kan bero på de normer och ideal som individen förväntas leva upp till för att passa in. Kroppsideal speglar inte bara hur kroppen bör se ut enligt normen, utan medföljs också av flertalet värderingar och fördomar om innehavaren. LÄS MER