Sökning: "Mat matintag"

Visar resultat 6 - 10 av 25 uppsatser innehållade orden Mat matintag.

  1. 6. Mat och vätskeregistrering i praktiken - dietistens perspektiv : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Emma Steneberg; Johanna Olsson; [2022]
    Nyckelord :mat och vätskeregistrering; dietistens perspektiv;

    Sammanfattning : Bakgrund Undernäring leder till ökat lidande, längre vårdtider och försämrad livskvalitet för patienter, därför är det viktigt att tidigt upptäcka ett lågt matintag för att snabbt kunna sätta in adekvata nutritionsåtgärder. Mat- och vätskeregistrering ger en indikation på om dietist bör kopplas in, och är ett viktigt underlag för dietister vid val av nutritionsåtgärder. LÄS MER

  2. 7. Föräldrastilar som kan orsaka emotionellt ätande bland barn och unga : En stukturerad litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Katarina Eriksson; [2022]
    Nyckelord :emotional eating; parent practicies; child; emotion regulation; obesity; emotionellt ätande; föräldrastilar; barn; emotionell reglering; fetma;

    Sammanfattning : Introduktion: Barnfetma är ett globalt folkhälsoproblem som växer i snabb takt.Obehandlad övervikt och fetma bland barn kan leda till kroniska följdsjukdomar ivuxenlivet, såsom högt blodtryck, förstadier till diabetes typ-2, psykisk ohälsa samt förtidigdöd. LÄS MER

  3. 8. Faktorer som påverkar patienters matintag på sjukhus - en kvantitativ undersökning av sjuksköterkors uppfattning av patientmåltider i relation till tillagningsplats

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sofia Lindström; [2022]
    Nyckelord :Sjukhusmat patientmat sjukhuskök patientmåltider;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Tidigare forskning har visat att undernäring är vanligt förekommande i sjukvården. Kliniska symptom och biverkning är de främsta orsakerna till ett lågt matintag men olika typer av problem kring själva måltiden, exempelvis i tillagningen och serveringen, har också visats påverka matintaget negativt. LÄS MER

  4. 9. Uppkomsten av matsvinn i en skolmatsal ur ett elevperspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Miljövetenskap

    Författare :Evelina Jonsson; Kristina Svedlund; [2022]
    Nyckelord :måltidsmiljö; mellanstadieelever; mellanstadieskola; skolmat;

    Sammanfattning : Den globala uppvärmning som sker i takt med mänskliga utsläpp av växthusgaser är en av vår tids största utmaningar. För att klara Parisavtalets mål med att hålla den globala temperaturen under två grader krävs åtgärder från världens befolkning och samtliga sektioner. LÄS MER

  5. 10. Kvinnors upplevelse av att leva med diagnosen hetsätningsstörning - En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Angela Nguyen; Vanda Fodor; [2021]
    Nyckelord :Binge eating disorder; experience; support; women; Hetsätningsstörning; kvinnor; stöd; upplevelse;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ett av symtomen för hetsätningsstörning är att inte ha kontroll över den mängd mat som äts. Individen får i sig mer mat än vad kroppen behöver under en kort period, vilket över tid kan leda till komplikationer för hälsan såsom fetma, diabetes och kardiovaskulära sjukdomar. LÄS MER