Avancerad sökning
Visar resultat 16 - 20 av 133 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.
16. Unraveling gene gene interactions in rheumatoid arthritis
Master-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för biovetenskapSammanfattning : Rheumatoid arthritis (RA) is a systematic autoimmune disorder characterized by a persistent joint inflammation. A subset of HLA-DRB1 alleles known as shared epitope (SE) are the strongest genetic risk factors to develop anti-citrullinated protein antibody positive (ACPA-positive) RA. LÄS MER
17. Effekter av vitamin D på fysisk prestation hos uthållighetsidrottare : Litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för idrottsvetenskap (ID)Sammanfattning : Bakgrund: Vitamin D är en solskensvitamin eftersom den bildas naturligt i kroppen när huden exponeras av solen. Vitamin D består av två fettlösliga former ergokalciferol (D2) och kolekalciferol (D3. Vitamin D är ett grundläggande komplement för att bevara en god hälsa och prestation. LÄS MER
18. S-Kalcidiol : En metodjämförelse mellan IDS-iSYS och Cobas E801 vid analys av S-Kalcidiol
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)Sammanfattning : Vitamin D är den sammanlagda koncentrationen för metaboliterna vitamin D2 och vitamin D3 och är en tillförlitlig indikator gällande vitamin D-statusen i kroppen. Den huvudsakliga källan till vitamin D är bildandet av metaboliten vitamin D3 i huden med hjälp av ultraviolett B-ljus och vitaminet har bland annat en viktig roll för skelettets utveckling. LÄS MER
19. Är WWF:s veckomeny One Planet Plate en hållbar kost för konsumenter i Sverige? : En komparativ analys utifrån tre hållbarhetsperspektiv
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : En hållbar kost (sustainable diet) beskrivs som näringsmässigt riktig, säker och hälsosam, där naturens och människans resurser optimeras. Forskningen har de senaste åren styrt alltmer mot att försöka optimera kosten ur både miljö- och hälsoperspektiv. LÄS MER
20. Måltider i skolan
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Idag serveras 1,3 miljoner skolmåltider dagligen i Sverige och skolmåltiderna ska enligt lag vara näringsriktiga och skolmåltiden är ett bra sätt att skapa hälsosamma matvanor för barn och ungdomar. Att servera vegetarisk kost i skolan kan vara bra för både hälsan och klimatet om man har kunskapen om kostsammansättning och olika kostgrupper. LÄS MER