Sökning: "adsorbent"

Visar resultat 1 - 5 av 39 uppsatser innehållade ordet adsorbent.

  1. 1. Utvärdering av långtidstester med aktivt kol och anjonbytare för avskiljning av läkemedelsrester och PFAS från kommunalt avloppsvatten : Reningseffektivitet, kostnad och klimatpåverkan

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaper

    Författare :Sofia Olsson; [2023]
    Nyckelord :Pharmaceuticals; PFAS; PFOS; Activated Carbon; Anion Exchange; Advanced Treatment; Wastewater Treatment Plant; Cost; Climate Impact; Läkemedel; PFAS; PFOS; Aktivt kol; Anjonbytare; Avancerad rening; Avloppsreningsverk; Kostnad; Klimatpåverkan;

    Sammanfattning : Avloppsreningsverk utgör en viktig spridningsväg för läkemedelsrester till den akvatiska miljön. Även per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) har påvisats i utgående vatten från avloppsreningsverk. För att minska utsläpp av dessa krävs ett kompletterande reningssteg. LÄS MER

  2. 2. Investigating the Adsorption of Per- and Polyfluoroalkyl Substances on Amine-functionalized Mesoporous Carbons

    Master-uppsats, Linköpings universitet/Institutionen för fysik, kemi och biologi

    Författare :MOJISOLA SALISU; [2023]
    Nyckelord :Mesoporous carbon; PFOA; PFOS; PFAS; Rose Bengal; Adsorption;

    Sammanfattning : Water pollution is a profound ecological concern, exerting detrimental effects on human well-being, ecological systems, and animal life. Among the emerging contaminants that critically influence water quality and have garnered substantial scientific interest in recent times are per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS). LÄS MER

  3. 3. INVESTIGATION OF PHOSPHORUS SORPTION BY SEDIMENT DERIVED BIOCHAR - A LITERATURE REVIEW

    Master-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för ekonomi, samhälle och teknik

    Författare :Christina Henricson; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : As excess phosphorus in water bodies causes eutrophication, biochar can be used as an adsorbent to remove phosphorus from water, thus increasing the circularity of phosphorus in the society. This literature review is a summary of recent research on optimised uptake of phosphorus by sediment derived biochar. LÄS MER

  4. 4. Spatial analysis of arsenic and fluoride mobilization in groundwater around Mount Meru, northern Tanzania

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Henriette Nishimwe; [2023]
    Nyckelord :Arsenic; Fluoride; Groundwater; Mobilization; Mount Meru; Geochemical and Spatial Modelling; Arsenic; Fluoride; Groundwater; Mobilization; Mount Meru; Geochemical and Spatial Modelling;

    Sammanfattning : In Tanzania, approximately 76% of the drinking water supplies is dependent on groundwater sources. However, the groundwater in north Tanzania is susceptible to contamination by arsenic and fluoride. This study examines the spatial analysis of arsenic and fluoride mobilization in groundwater around Mount Meru, located in northern Tanzania. LÄS MER

  5. 5. A new generation ofsmart food packaging : A combination of releasing anti-microbial and generation carbon dioxide inmeat packaging

    Master-uppsats, Karlstads universitet

    Författare :samar salahieh; [2023]
    Nyckelord :adsorption isotherms; desorption kinetics; benzoic acid; thymol; modified calcium carbonate; silica gel; carbon dioxide; food pad.; adsorptionsisotermer; desorptionskinetiken; bensoesyra; tymol; modifierat kalciumkarbonat; kisel gel; koldioxid; food pad.;

    Sammanfattning : Abstract Food sustainability depends significantly on packaging since it helps maintainfood safe and fresh throughout its shelf life, resulting in the least amount ofwaste and the least negative environmental impact. The main objective of thisstudy is to determine the adsorbed and released amount of antimicrobial agents(benzoic acid and thymol) on modified calcium carbonate (MCC) by investigating adsorption isotherm at 25°C and desorption kinetics at both 22°C and5°C of anti-microbial to identify potential solutions to enhance the long-termsustainability of fresh products such as meat. LÄS MER