Sökning: "healthy eating habits"

Visar resultat 1 - 5 av 84 uppsatser innehållade orden healthy eating habits.

  1. 1. Sockerskattens roll i utvecklingen av hälsosamma matvanor för barn - en studie som belyser hur en sockerskatt kan påverka svenska livsmedelsföretag.

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Gabriella Falk; [2023]
    Nyckelord :Socker; livsmedel; barnmat; sockerskatt; matvanor; folkhälsa; livsmedelsföretag; samhällsekonomi; beslutsteori; strategi;

    Sammanfattning : Allt fler länder börjar se ett växande folkhälsoproblem samt att det samhällsekonomiska perspektivet påverkas negativt till följd av en hög sockerkonsumtion bland befolkningen. I Sverige har man börjat se en minskning av direktkonsumtionen av socker (råsocker och bitsocker) samtidigt som intaget av socker i form av choklad, konfektyr som bakverk, godis samt läskedrycker har ökat kraftigt. LÄS MER

  2. 2. Understanding factors related to food waste in Swedish primary schools

    Magister-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för byggnadsteknik, energisystem och miljövetenskap

    Författare :Roula Yandem; Fatima Fkhir; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Production and consumption of food have several environmental impacts, regardless of the type of food production. However, food production can have a particularly large impact on the environment, as it often causes pollution and spreads harmful contaminants in nature. LÄS MER

  3. 3. Måltidsstödet inom hemtjänsten ur ett anhörigperspektiv : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Freja Eklöf; Linnea Engström; [2023]
    Nyckelord :Måltidsstöd; äldreomsorg; anhöriga; hemtjänst;

    Sammanfattning : Bakgrund Med stigande ålder ökar behovet av adekvat nutrition för att garantera ett hälsosamt åldrande. Samtidigt bor idag mer än 95% av alla som är 65 år eller äldre i ordinärt boende, där få riskbedömningar görs även för de med måltidsstöd genom hemtjänsten, vilket innebär att undernäringen upptäcks först vid kontakt med sjukvården. LÄS MER

  4. 4. STRESS OCH DESS PÅVERKAN PÅ ÄTBETEENDE HOS STUDENTER SOM LÄSER HÖGSKOLEUTBILDNING SOM BERÖR KOST OCH MÅLTIDER : EN ENKÄTSTUDIE

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Reem Mohanna; [2023]
    Nyckelord :stress; ätbeteende; hälsa;

    Sammanfattning : Bakgrund Stress definieras som en relation mellan personen och omgivningen som upplevs som utmanande och hotande för välbefinnandet och stressresponsen aktiveras i kroppen som förbereder kroppen för att hantera hotet. Kronisk stress kan leda till en överproduktion av kortisol och orsaka negativa effekter på fysisk och mental hälsa. LÄS MER

  5. 5. The Economic Effects of Healthy Eating in Sweden: An Analysis of Costs and Benefits

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Ekonomisk-historiska institutionen

    Författare :Tilda Mellberg; [2023]
    Nyckelord :healthy eating; health; costs and benefits; Sweden; demographics; economic impact; Business and Economics;

    Sammanfattning : Diet-related diseases kill millions of people every year and pose significant costs to the economy and society. In Sweden, this is an increasingly prevalent phenomenon. However, a healthy diet can prevent this. LÄS MER