Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 14 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Våmacidos – den svårupptäckta sjukdomen : en studie kring hur sjukdomen uppkommer samt dess förekomst i Sverige

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Linnéa Jönsson; Amanda Pettersson; [2021]
    Nyckelord :våmacidos; subakut våmacidos; SARA; foderrelaterade sjukdomar på mjölkkor; rumen acidosis; subacute rumen acidosis; digestive disorders of dairy cows;

    Sammanfattning : För att mjölkkor ska ha en väl fungerande våm krävs en foderstat med en stor mängd fiberrika material som stimulerar till idissling. Vid en för hög tillförsel av stärkelse och en lägre andel fibrer i foderstaten kan mängden flyktiga fettsyror öka i våmmen. LÄS MER

  2. 2. Våm-pH hos mjölkkor : jämförelse av mättekniker och pH-förändring i samband med foderintag

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Veronica Furenbäck; [2019]
    Nyckelord :nätmagens pH; våmacidos; SARA; LRCpH; eBolus; buffring; salivflödeshastighet; tuggaktivitet; idissling; peNDF; partikellängd; sortering;

    Sammanfattning : Våmmens pH hos mjölkkor varierar under dygnet och mikroberna i våmmen behöver ett pH mellan 6-6,5 för att fungera optimalt. Normalt hålls våm-pH stabilt genom att kon absorberar flyktiga fettsyror (VFA) till blodet och den viktigaste mekanismen är saliven vilket har en buffringsförmåga då den innehåller bikarbonat och vätefosfatjoner. LÄS MER

  3. 3. The effect of ration forage proportions on the microbial ecology of the Rumen

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Rasmus Vihermäki; [2019]
    Nyckelord :ekologi; grovfoder; kraftfoder; VFA; acidos; idisslare;

    Sammanfattning : Grovfoder utgör en stor del av kons foderintag och dess struktur är viktig för kons hälsa. En foderstat som till största delen innehåller kraftfoder främjar tillväxten av exempelvis Lactobacilli och Streptococcus bovis (S.bovis) som i sin tur producerar laktat. Laktat sänker pH i vommen och kan leda till vomacidos. LÄS MER

  4. 4. Intensively processed silage using Bio-extruder : effects on gas production and forage digestibility

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Emma Elgemark; [2019]
    Nyckelord :digestion rate; timothy; red clover; gas production; NDF digestibility; extruder Abstrac;

    Sammanfattning : The dairy cow requires a high feed intake to maintain a high milk production and forage is a crucial component in dairy cows diet. Forage stimulates chewing activity and rumination which contributes to a normal and effective rumen function. LÄS MER

  5. 5. Partikelstorlek och torrsubstanshalt i fullfoderblandningar för nötkreatur : hur påverkar det foderintag och sorteringsbeteende?

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Filip Nilsson; [2017]
    Nyckelord :foder; nötkreatur;

    Sammanfattning : Fullfoderblandningar är det vanligaste utfodringssystemet utöver bete som används till mjölkkor i världen idag. Systemet bygger på att man blandar allt foder i en mixer tills det blir en homogen blandning, vilket gör att man i teorin kan erbjuda korna en balanserad foderstat i varje tugga. LÄS MER