Sökning: "livsmedel nedbrytning"

Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser innehållade orden livsmedel nedbrytning.

  1. 1. Pant på allt : En undersökning om förekomsten av förpackningsskräp itre olika socioekonomiska områden och effekten av pant påalla förpackningar som åtgärd mot nedskräpning.

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (2023-)

    Författare :Per Ohlsjö; [2023]
    Nyckelord :Trash; packaging; recycling; deposit; effects; Nedskräpning; förpackningar; återvinning; pant; hållbarhetseffekter;

    Sammanfattning : Waste is common in Swedish urban environments, most of this waste consists of cigarette butts and snus but some of it is packaging waste. The degradation of packaging waste leads to the spread of microplastics, chemicals, sharp metals, and glass. It also contributes to disorder which can lead to increased crime. LÄS MER

  2. 2. Business Model Innovation for a Foodtech Startup : Solving Food Waste Using Real Time Spoilage Indicator

    Master-uppsats, KTH/Skolan för industriell teknik och management (ITM)

    Författare :Devanand Pasunuri; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Food, an essential to human existence is also a major contributor to negative environmental and social impact due to the complexity of the food system, current ways of working of the stakeholders and consumer behaviour. This thesis deals with one such food product, fresh meat which has a high carbon footprint due to extensive land and water usage during production. LÄS MER

  3. 3. Barns uppfattningar om näringsämnen i livsmedel : En kvalitativ intervjustudie om hur barn i åldern 4-6år uppfattar livsmedels sammansättning och dess roll i människokroppen

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Karlstads universitet

    Författare :Ebigail Björkman; [2021]
    Nyckelord :children’s perceptions; food; natural science; nutrients; preschool; barns uppfattningar; förskola; livsmedel; naturvetenskap; näringsämnen;

    Sammanfattning : Studiens syfte var att ta reda på vilka uppfattningar barn i åldern 4–6 har om olika näringsämnen i livsmedel. Dessutom att undersöka vilka ord de använder sig av när de beskriver detta samt vilka kopplingar de gör mellan olika livsmedels innehåll och roll i kroppen. LÄS MER

  4. 4. Mucor indicus potential inom producering av öl : jämförelse mot Saccharomyces cerevisiae, påverkan av mäskningstemperaturen

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Viktor Nilsson; [2019]
    Nyckelord :S. cerevisiae; M. indicus; mäskning; mäskningstemperatur; etanol;

    Sammanfattning : En av dom vanligaste mikroorganismerna som används vid produktion av öl är Saccharomyces cerevisiae. Dess goda förmåga att omvandla socker till etanol samt bidragandet med smakämnen till den färdiga produkten är några av egenskaperna som gör S. cerevisiae så användbar. LÄS MER

  5. 5. Artificiella sötningsmedel : En laborativ studie om nedbrytning av sötningsmedel med UV-ljus

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Farmakologi

    Författare :Lisette Wik; [2016]
    Nyckelord :Acesulfam K; aspartam; steviosid; sukralos; miljöpåverkan;

    Sammanfattning : Artificiella sötningsmedel används istället för vanligt socker i tandkräm men vanligast är att de används i lättprodukter samt livsmedel utan tillsatt socker som exempelvis läsk. Användandet av sötningsmedel ökar och det beror dels på att det är lämpligt för diabetespatienter och överviktiga men det är även populärt bland den övriga befolkningen då det inte innehåller någon energi. LÄS MER