Sökning: "meal situation"

Visar resultat 1 - 5 av 70 uppsatser innehållade orden meal situation.

  1. 1. Stroke och ätsvårigheter : psykosociala aspekter av måltidssituationen : en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Maria Berger; Teresa Ekström; [2023]
    Nyckelord :Eating difficulties; Mealtime; Psychosocial aspects; Stroke; Måltiden; Psykosociala aspekter; Stroke; Ätsvårigheter;

    Sammanfattning : Bakgrund Till följd av stroke kan förändringar samt förlust av kroppsliga funktioner uppstå. Förändringar kan på olika sätt påverka personens förmåga att äta och upplevelse av måltiden. Måltiden utgör en integrerad del av det sociala livet och är förknippad med kultur, livsstil, samhörighet och välbefinnande. LÄS MER

  2. 2. Måltidsstödet inom hemtjänsten ur ett anhörigperspektiv : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Freja Eklöf; Linnea Engström; [2023]
    Nyckelord :Måltidsstöd; äldreomsorg; anhöriga; hemtjänst;

    Sammanfattning : Bakgrund Med stigande ålder ökar behovet av adekvat nutrition för att garantera ett hälsosamt åldrande. Samtidigt bor idag mer än 95% av alla som är 65 år eller äldre i ordinärt boende, där få riskbedömningar görs även för de med måltidsstöd genom hemtjänsten, vilket innebär att undernäringen upptäcks först vid kontakt med sjukvården. LÄS MER

  3. 3. Minska matsvinn i privathushåll : Utformning av ett grafiskt kampanjkoncept

    Kandidat-uppsats, Linköpings universitet/Medie- och Informationsteknik; Linköpings universitet/Tekniska fakulteten

    Författare :Sara Lovisa Lagman; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Matsvinn är ett stort miljöproblem och forskning visar på att den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, både i Sverige och globalt. Som konsumenter är vi den sista delen i livsmedelskedjan vilket innebär att vi har ett stort ansvar att ta tillvara på maten som har producerats och transporterats i många led innan den slutligen hamnar i vårt kylskåp och på vår tallrik. LÄS MER

  4. 4. Sjuksköterskors erfarenheter att vårda äldre med undernäring : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

    Författare :Anna Fändriks; Hanna Säll Back; [2022]
    Nyckelord :Elderly patients; malnutrition; nurses´ experiences; Sjuksköterskans erfarenheter; undernäring; äldre patienter;

    Sammanfattning : Bakgrund Sjuksköterskor ska arbeta för att uppmärksamma och behandla undernäring samt utföra adekvata omvårdnadsåtgärder. Trots det är undernäring ett stort problem hos äldre. Olika barriärer kan finnas som utmanar sjuksköterskors möjligheter i nutritionsomvårdnaden. LÄS MER

  5. 5. Faktorer som påverkar måltidssituationen för personer med demenssjukdom på särskilt boende

    Magister-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Ann Häggström; Maria Lundström; [2021]
    Nyckelord :Demens; Miljö; Måltidssituation; Omvårdnad; Personcentrerad vård;

    Sammanfattning : I Sverige, precis som i övriga världen, är demenssjukdom en växande folksjukdom och varje år insjuknar cirka 25 000 personer. De allra flesta med någon form av demenssjukdom flyttar med tiden till ett särskilt boende. LÄS MER