Avancerad sökning

Visar resultat 21 - 25 av 58 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 21. E-hälsa som stöd i egenvården av Diabetes Mellitus typ 2 : Upplevelser ur individperspektiv

    Magister-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Stina Johansson; Kamilla Levinius; [2021]
    Nyckelord :Type 2 Diabetes Mellitus; E-health; Self-Care; Lifestyle change; Awareness; Diabetes Mellitus typ 2; E-hälsa; Egenvård; Livsstilsförändring; Medvetenhet;

    Sammanfattning : Diabetes Mellitus typ 2 är ett vanligt och allvarligt folkhälsoproblem på global nivå. Sjukdomen uppkommer ofta till följd av ohälsosamma levnadsval som fysisk inaktivitet och osund kosthållning. LÄS MER

  2. 22. Nourishing a growing population : overcoming the challenge of B12 deficiency in an increasingly vegetarian world

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Helen Olga Thompson; [2020]
    Nyckelord :vitamin B12; lactic acid fermentation; vegan diets; micronutrient deficiency; sustainability; legumes;

    Sammanfattning : Increasing numbers of people are eliminating animal products from their diet in response to environmental concerns, as well as for human health reasons and in recognition of animal rights. Vitamin B12, an essential nutrient produced exclusively by bacteria and archaea, is present in animal products but is generally absent from unfortified plant foods. LÄS MER

  3. 23. In vitro-gasproduktion hos olika gräsarter med faeces från häst som inokulant

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Stephanie Widegren; [2020]
    Nyckelord :in vitro-gasproduktion; fermentation; faeces; häst; inokulat; timotej; ängssvingel; engelskt rajgräs; hundäxing; rörsvingel; foderlosta;

    Sammanfattning : Hästar är grovtarmsjäsare och basen i deras diet består av grovfoder som utgörs av gräs i ren eller blandbestånd. Gräsarternas genetiska egenskaper och reglerande mekanismer styr i interaktion med yttre faktorer arternas tillväxtmönster och näringssammansättning. LÄS MER

  4. 24. Reducing meat consumption : a mixed methods study investigating attitudes of young adult omnivores

    Master-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Dimah Albenny; [2020]
    Nyckelord :Negative effects; Reduction of meat consumption; Meat alternatives; Expected liking; Consumer willingness; Diet habits and attitudes; Motivation toward meat consumption.; Negativa effekter av köttkonsumtion; Minskning av köttkonsumtion; Köttalternativ; Förväntade åsikter; Kostvanor och attityder; Motivation att minska köttkonsumtion;

    Sammanfattning : Background Meat is one of the most nourishing and highly consumed foods, but the controversy around theconsumption of meat products, and the negative effects around the consumption of meatproducts led to increased scholarly attention on the user willingness to alter their meatconsumption. In Sweden, a guideline by the Livsmedelsverket (The Swedish National Food Agency) in 2015 encouraged people to consume less red and processed meat. LÄS MER

  5. 25. Soluble and insoluble fractions from nopal (Opuntia ficus) cladodes improve postprandial glycaemic regulation: a crossover randomized study in healthy volunteers

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Wanussavee Deenissai; [2020]
    Nyckelord :Nopal cladodes; Glycaemic regulation; Randomized cross-over study; Dietary fibre; Hydrolysis index; Applied nutrition; Food chemistry; Industriell näringslära; Livsmedelskemi; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Background and objectives: Type 2 diabetes has been increasing all over the world. A healthy diet, including particular functional foods is an effective strategy to prevent this form of diabetes. Nopal (Oputia ficus) is a cactus plant that, according to traditional medicine, has antidiabetic properties. LÄS MER