Sökning: "nutrition och måltidssituation"

Visar resultat 1 - 5 av 14 uppsatser innehållade orden nutrition och måltidssituation.

  1. 1. Sjuksköterskors erfarenheter att vårda äldre med undernäring : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

    Författare :Anna Fändriks; Hanna Säll Back; [2022]
    Nyckelord :Elderly patients; malnutrition; nurses´ experiences; Sjuksköterskans erfarenheter; undernäring; äldre patienter;

    Sammanfattning : Bakgrund Sjuksköterskor ska arbeta för att uppmärksamma och behandla undernäring samt utföra adekvata omvårdnadsåtgärder. Trots det är undernäring ett stort problem hos äldre. Olika barriärer kan finnas som utmanar sjuksköterskors möjligheter i nutritionsomvårdnaden. LÄS MER

  2. 2. Bra mat på äldre dar : En litteraturstudie om äldre patienters måltidsupplevelser.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Edvin Sjöberg; [2021]
    Nyckelord :Mealtime experience; nutrition; wellbeing; geriatrics; self-care  ; Måltidsupplevelse; nutrition; välbefinnande; geriatrik; egenvård;

    Sammanfattning : Att förebygga ohälsa och att stärka det friska är centralt för att stödja ett hälsosamt åldrande. Missnöjdhet med måltidsupplevelsen är en bidragande orsak till lågt näringsintag, något som i sin tur är en riskfaktor för undernäring. LÄS MER

  3. 3. Måltidssituationer hos personer med demenssjukdom – en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Omvårdnad

    Författare :Ida Fjägerås; Julia Villman; [2019]
    Nyckelord :Healthcare professionals ; knowledge; mealtime situations and people with dementia.; Kunskap; måltidssituation; personer med demenssjukdom och vårdpersonal.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom är en global sjukdom som ökar i antal insjuknade för varje år. Fysiska och kognitiva förmågor försämras ständigt under sjukdomsförloppet. Det är vanligt att person och/eller personer med demenssjukdom (PMD) drabbas av malnutrition eftersom de glömmer av att äta och hur de ska äta. LÄS MER

  4. 4. Måltidssituation för patienten på kirurgisk vårdavdelning. : En fokuserad etnografisk studie

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Annie Faustino; Johanna Wassberg; [2017]
    Nyckelord :patient participation; nutrition; nursing; surgery ward; ethnography; patientdelaktighet; nutrition; omvårdnad; kirurgiska vårdavdelningar; etnografi;

    Sammanfattning : Bakgrund: Patienter som har genomgått kirurgi i tarmen har ofta svårt att komma igång att äta den första postoperativa tiden, trots att tarmfunktionen har återkommit. Ett malnutritionstillstånd med negativ påverkan för kroppen att motstå sjukdom och komplikationer kan uppstå och leda till fördröjd återhämtning och förlängd vårdtid. LÄS MER

  5. 5. Undernäring inom äldrevården : förebyggande omvårdnadsåtgärder som har effekt

    Magister-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Johanna Besili; [2016]
    Nyckelord :Malnutrition; Prevention; Nursing; Elderly; Nurse; Undernäring; Prevention; Omvårdnad; Äldre; Sjuksköterska;

    Sammanfattning : Undernäring är ett stort problem bland äldre både internationellt och inom svensk hälso- och sjukvård. Inom den svenska äldrevården används verktyget Mini Nutritional Assessment (MNA), (bilaga 3) för screening av nutritionsstatus. Trots detta är var tredje patient underviktig inom den svenska äldrevården. LÄS MER