Sökning: "nutritional measures"

Visar resultat 1 - 5 av 56 uppsatser innehållade orden nutritional measures.

  1. 1. Investigating food waste composition in school catering with focus on carbon footprint

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Runa Halvarsson; [2023]
    Nyckelord :waste composition analysis; plate waste; climate impact; elementary schools; canteens;

    Sammanfattning : Food waste has a great impact on the environment and generates approximately 3.3 giga tonnes of CO2-eq annually. The SDG 12.3 set by the UN, to halve the global per capita food waste by 2030, is one of the measures that strives to combat this problem. LÄS MER

  2. 2. Prevention av malnutrition hos patienter med cancersjukdom som genomgår kemo- och/eller radioterapi : en icke-systematisk litteraturöversikt om nutritionsvård

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Nathalie Eriksson; Julia Norén; [2023]
    Nyckelord :Cancer; Malnutrition; Nutrition Care; Oncological Nursing; Cancer; Malnutrition; Nutritionsvård; Onkologisk omvårdnad;

    Sammanfattning : Bakgrund Cancer är en vanligt förekommande sjukdom globalt, vilken ofta behandlas med kemoterapi och radioterapi. Både behandlingarna och sjukdomen medför dock symtom och biverkningar som kan bidra till malnutrition samt ett kraftigt reducerat välmående för patienten. LÄS MER

  3. 3. Ventilator associerad pneumoni-prevention till barn, vilka åtgärder är evidensbaserade?

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Omvårdnadsforskning

    Författare :Elias Törner; Karl Boman; [2022]
    Nyckelord :Pediatric intensive care unit PICU ; Ventilator associated pneumonia VAP ; Prevention; Barnintensivvårdsavdelning BIVA ; Ventilator associerad pneumoni VAP ; Prevention;

    Sammanfattning : Bakgrund: Intuberade patienter inom intensivvården har en hög risk för att erhålla en ventilator-associerad pneumoni (VAP). Det finns evidensbaserade riktlinjer för vuxna somförebygger VAP. För barn behövs det däremot mer forskning för att klargöra vilka omvårdnadsåtgärder som kan standardiseras. LÄS MER

  4. 4. Sjuksköterskors erfarenheter att vårda äldre med undernäring : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

    Författare :Anna Fändriks; Hanna Säll Back; [2022]
    Nyckelord :Elderly patients; malnutrition; nurses´ experiences; Sjuksköterskans erfarenheter; undernäring; äldre patienter;

    Sammanfattning : Bakgrund Sjuksköterskor ska arbeta för att uppmärksamma och behandla undernäring samt utföra adekvata omvårdnadsåtgärder. Trots det är undernäring ett stort problem hos äldre. Olika barriärer kan finnas som utmanar sjuksköterskors möjligheter i nutritionsomvårdnaden. LÄS MER

  5. 5. Intensivvårdssjuksköterskans mätning av gastrisk residualvolym hos patienter med enteral nutrition

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Beatrice Källman; Malgorzata Adamczewski; [2022]
    Nyckelord :Gastrisk residualvolym; Enteral nutrition; Intensivvård; Mekanisk ventilation; Nutritionssond.; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kontroll av gastrisk residualvolym (GRV) via aspiration sker på intensivvårdsavdelningar med syfte att säkerställa tillräcklig nutritionstillförsel och utvärdera risken för komplikationer relaterade till enteral nutrition (EN). Studier visar på oenighet huruvida stor GRV faktiskt ökar risken för negativa effekter, dessutom varierar rutiner för GRV-mätning gällande teknik, frekvens och mängd som aspireras och om aspiratet kasseras eller returneras till patienten. LÄS MER