Effektivisering av processen inom råkaffelagret på Zoégas

Detta är en M1-uppsats från Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

Sammanfattning: Zoégas är ett svenskt kafferosteri i Helsingborg som ingår i den globala Nestlékoncernen. Stora delar av Zoégas produktion är automatiserad förutom deras råvarulager, vilket har många moment och helt saknar automation. Ett av dessa moment är dessutom inte ergonomiskt för de tre operatörerna som arbetar på råkaffelagret och kan orsaka arbetsskador. Nestlékoncernen ställer höga krav på säkerhet och hållbarhet i alla steg från odlare av kaffebönor, via transporter, produktion och förpackning till att deras produkter når hyllorna i våra matvaruaffärer. Zoégas ledning vill därför effektivisera och öka lagerkapaciteten i råvarulagret samt göra det mer säkert att arbeta i. Examensarbetets uppgift har varit att ta fram förslag på åtgärder för att effektivisera processen i råkaffelagret samt öka lagringskapaciteten i densamma samt att minimera riskerna för arbetsskador, där investeringar i förbättringar återbetalar sig inom två år. För att kartlägga nuläget, identifiera och utvärdera förbättringsförslag användes framför allt flödesscheman, Ishikawadiagram för att identifiera orsakssamband, Lean 7+1 slöserier samt återbetalningstid för att se hur snabbt olika förbättringsinvesteringar betalar sig. Interna transporter på råkaffelagret är tidskrävande för operatörerna, vilket beror på de många olika stegen i processen, är ett slöseri som begränsar effektiviteten i lagerhållnings processen samt utgör också onödiga risker för operatörerna då truck används för flera transporter. Golvbärighet och takhöjd visade sig vara de viktigaste fysiska faktorerna som begränsade införandet av mer automatiserade lösningar och ökad Zoégas är ett svenskt kafferosteri i Helsingborg som ingår i den globala Nestlékoncernen. Stora delar av Zoégas produktion är automatiserad förutom deras råvarulager, vilket harmånga moment och helt saknar automation. Ett av dessa moment är dessutom inte ergonomiskt för de tre operatörerna som arbetar på råkaffelagret och kan orsaka arbetsskador. Nestlékoncernen ställer höga krav på säkerhet och hållbarhet i alla steg från odlare av kaffebönor, via transporter, produktion och förpackning till att deras produkter når hyllorna i våra matvaruaffärer. Zoégas ledning vill därför effektivisera och öka lagerkapaciteten i råvarulagret samt göra det mer säkert att arbeta i. Examensarbetets uppgift har varit att ta fram förslag på åtgärder för att effektivisera processen i råkaffelagret samt öka lagringskapaciteten i densamma samt att minimera riskerna för arbetsskador, där investeringar i förbättringar återbetalar sig inom två år. För att kartlägga nuläget, identifiera och utvärdera förbättringsförslag användes framför allt flödesscheman, Ishikawadiagram för att identifiera orsakssamband, Lean 7+1 slöserier samt återbetalningstid för att se hur snabbt olika förbättringsinvesteringar betalar sig. Interna transporter på råkaffelagret är tidskrävande för operatörerna, vilket beror på de många olika stegen i processen, är ett slöseri som begränsar effektiviteten i lagerhållnings processen samt utgör också onödiga risker för operatörerna då truck används för flera transporter. Golvbärighet och takhöjd visade sig vara de viktigaste fysiska faktorerna som begränsade införandet av mer automatiserade lösningar och ökad effektivitet, lagringskapacitet och förbättrad säkerhet för operatörerna. En förstärkning av lagergolvet med ett ramverk i kombination med silos och ett pneumatiskt transportsystem är det lösningsförslag som har möjlighet att skapa ökad effektivitet i lagerprocessen, ökad lagringskapacitet, hållbarhet och säkerhet samt klara av en återbetalningstid av investeringen på mindre än två år. Lösningen har rekommenderats till Zoégas ledning för fortsatt utvärdering.  

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)