Bildstöd för läsutveckling : En kvalitativ undersökning om hur lärare resonerar kring bildstöd i läromedel i svenskämnet för förskoleklass och årskurs 1.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Högskolan i Halmstad/Akademin för lärande, humaniora och samhälle

Sammanfattning: Forskning visar att bilder och bildstöd är fördelaktiga verktyg för att utveckla  språk- och läsförståelse. Syftet med detta arbete är att undersöka hur lärare  resonerar kring och reflekterar över bilder och bildstöd i läromedel och  material för läsutveckling. Genom en kvalitativ undersökning utvecklades en  tematisk analys som inspirerats av Carney och Levins (2002) tio riktlinjer  (bilaga 1) för hur lärare ska gå tillväga när de ska välja ut bilder för  undervisning. Resultatet visar att lärare i förskoleklass och årskurs ett inte  beskriver någon större betydelse av bilder vid val av läromedel, böcker och  annat material för läsutveckling i svenskämnet, bilder är lågt prioriterade. De  talar endast om tilltalande och tydliga bilder och det framkommer ingen tydlig  reflektion kring valen de gör. De få reflektioner som sker är mestadels om  läromedlets struktur och nivå samt om de anser att eleverna kan tycka om det  eller inte.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)