”Man behöver belysa ämnen för att kunna höja dem” En aktionsforskningsstudie om vilka kunskaper och färdigheter inom estetiska uttrycksformer som kan utvecklas genom kollegialt lärande.

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande; Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande

Sammanfattning: Syfte: Syftet med utvecklingsarbetet är att undersöka vilka didaktiska kunskaper och färdigheter inom estetiska uttrycksformer som uppmärksammas, utvecklas och konstrueras i kollegiala samtal tillsammans med pedagoger i förskolan. Teori: Utvecklingsarbetet har sin bärande teorigrund utifrån socialkonstruktionistiskt perspektiv men också med inslag från didaktikens ramverk. Centrala delar ur socialkonstruktionism handlar om hur exempelvis kunskap, världsuppfattning, värderingar och identitet som konstrueras, omkonstrueras och formas utifrån den kontext en individ befinner sig och ingår i. Teorins utgångspunkt handlar om att inta ett kritiskt perspektiv gentemot det som tas förgivet och studera hur olika fenomen alltid påverkas av kulturella, historiska och sociala faktorer. För att knyta samman detta med utvecklingsarbetets frågeställningar och syfte har didaktiken utgjort ett komplement för att fokusera på hur didaktiska kunskaper kan konstrueras i kollegiala sammanhang. Metod: Utvecklingsarbetet har en utgångspunkt i en kvalitativ ansats med aktionsforskning som ramverk för utformandet. För att svara an på utvecklingsarbetets syfte och frågeställningar genomfördes först semistrukturerade intervjuer med deltagarna där ljudupptagning användes för datainsamling. Sedan utformades kollegiala träffar med videoupptagning och deltagande observation. Empirin analyserades sedan utifrån en kvalitativ innehållsanalys där en tabell användes med kategorierna meningsbärare, kondensering, kodning, kategori och tema. Resultat: Resultatet visar att utvecklingsarbetets aktioner har stärkt pedagogerna med teoretiskt förankrad kunskap vilket skapat en omkonstruktion av synen på hur undervisningen i estetiska uttrycksformer ska planeras, organiseras och genomföras. En viktig aspekt som framkommer handlar om styrkan i kollegiala samtal, vilket visa sig vara en framgångsfaktor som resulterat i ett gemensamt förhållningssätt och fördjupad kunskap genom en möjlighet till olika perspektiv och kunskapsbidrag. Aktionerna har bidragit till en fördjupad didaktisk kunskap som vidare också kunnat synliggöra komplexiteten i förskollärarens uppdrag som pedagogisk ledare. Vidare visar resultatet hur viktiga kollegiala samtal är för att kunna fördjupa sig i innebörden av vissa formuleringar i läroplanen för förskolan (Läroplan för förskolan [Lpfö18], 2018). Ett till resultat som hör samman med detta handlar om hur utvecklingsarbetet synliggör fördelarna att avsätta tid för kollegiala samtal. Slutligen visar resultatet hur utvecklingsarbetet har bidragit till att estetiken fått en höjd status gentemot dess tidigare position i verksamheterna.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)