Sökning: "ätandet"

Visar resultat 1 - 5 av 31 uppsatser innehållade ordet ätandet.

  1. 1. Kvinnors upplevelser och tankar kring medveten närvaro

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Elina Amby; Linn Södervall; [2022-06-28]
    Nyckelord :mindfulness; stress; kvinnor; mindful eating; stressreducerande;

    Sammanfattning : Forskning visar på att stress kan medföra försämrade levnadsvanor både generellt och kopplat till kost. Medveten närvaro har visat sig kunna främja positiva matvanor och har visat sig ha en stressreducerande effekt. LÄS MER

  2. 2. Främja ätandet – viktiga faktorer för omvårdnaden inom demensvård : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Hanna Arvidsson; Vjollca Zogaj; [2022]
    Nyckelord :Dementia; eating; factors; meal; Demens; faktorer; måltid; ätande;

    Sammanfattning : Bakgrund: I Sverige drabbas cirka 25 000 personer av en demenssjukdom varje år.Den kognitiva förändringen drabbar bland annat minnet, förståelsen,inlärningsförmågan och förmågan att kunna äta självständigt. Syfte: Syftet medstudien var att belysa faktorer vid måltidssituationer som främjar ätandet hos patientermed demens. LÄS MER

  3. 3. Vård av personer med Anorexia Nervosa inom slutenvården : Patientens perspektiv

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Elin Karlsson; Sarah Michelsson; [2022]
    Nyckelord :Anorexia nervosa; patienters erfarenheter; slutenvård; kvalitativ litteraturstudie;

    Sammanfattning : Bakgrund: Anorexia nervosa är en livshotande psykiatrisk sjukdom vilket främst anses drabba kvinnor. Sjukdomen kännetecknas av ihållande problematik med födointaget med en onormal strävan efter en viktnedgång. Behandlingen fokuserar främst på att häva svälten, normalisera ätandet och minimera de kroppsliga symtomen. LÄS MER

  4. 4. Ätbara insekter - en potentiell livsmedelskälla : En kvalitativ intervjustudie om ätbara insekter

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Alina Marminge; Maja Norberg; [2022]
    Nyckelord :ätbara insekter;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Miljön och klimatet påverkas negativt av människans överproduktion- och konsumtion. Livsmedelsproduktionen är globalt sätt den enskilt största faktorn till utsläpp av växthusgaser. Samtidigt ökar jordens befolkning. LÄS MER

  5. 5. Ska vi äta ute? - en undersökning av ätande utomhus i urban miljö

    Master-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för arkitektur och byggd miljö

    Författare :Li-Marie Kåkneryd; [2021]
    Nyckelord :temporary architecture; food architecture; outdoor furniture; wooden architecture; architecture installation; small scale architecture; Arts and Architecture;

    Sammanfattning : Ätandet. Det finaste vi har. Vi firar med mat, sörjer med mat och samlas kring mat. Att äta ihop är ett givet sätt att mötas och en självklar del av livet. LÄS MER