Sökning: "Dietister"

Visar resultat 6 - 10 av 61 uppsatser innehållade ordet Dietister.

  1. 6. Framtagning och utvärdering av granskningsinstrument avsett för att bedöma kvaliteten på patientinformation gällande nutrition : GIPIN

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Nelly Eklund; Isabelle Graff; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Syftet med denna uppsats var att utforma och utvärdera ett granskningsinstrument avsett för att bedöma kvaliteten på patientinformation gällande nutrition. Granskningsinstrumentet namngavs Granksningsinstrument för patientinformation om nutrition, förkortat GIPIN. LÄS MER

  2. 7. Strategier för att hantera Covid-19-relaterade lukt- och smakförändringar

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Eliana Antoniou; Maja Flodin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Titel: Strategier för att hantera Covid-19-relaterade lukt- och smakförändringar: En kvalitativ studie  Författare: Eliana Antoniou och Maja Flodin  SAMMANFATTNING Bakgrund: Efter att ha smittats av Covid-19 har många till följd av viruset drabbats av lukt- och smakförändringar. Dessa förändringar har beskrivits negativt påverka vardagslivet i flera avseenden. LÄS MER

  3. 8. Växtbaserad kost och njurhälsa : en kartläggande översiktsstudie

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Sofia Aslanidou; Marie Kuehn; [2023]
    Nyckelord :växtbaserad kost; vegetabiliskt protein; kronisk njursjukdom; CKD;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kronisk njursjukdom (CKD) är en dödlig världsomfattande och växande sjukdom som oftast inte visar symtom förrän i ett sent stadie. Därför är förebyggandet av dess utveckling högst relevant. LÄS MER

  4. 9. Sjuksköterskors och undersköterskors perspektiv på samarbetet med dietister kring nutritionsbehandling inom slutenvården

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Alexander Eriksson; Arnold Pöppel; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Genom att arbeta mot undernäring inom slutenvården och erbjuda undernärda patienter nutritionsbehandling kan dödligheten minskas, vårdtiden förkortas och hälsotillståndet förbättras. Här fyller dietisten en betydelsefull roll då deras unika kompetens är viktig för genomförandet av nutritionsbehandlingen. LÄS MER

  5. 10. Mat och vätskeregistrering i praktiken - dietistens perspektiv : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Emma Steneberg; Johanna Olsson; [2022]
    Nyckelord :mat och vätskeregistrering; dietistens perspektiv;

    Sammanfattning : Bakgrund Undernäring leder till ökat lidande, längre vårdtider och försämrad livskvalitet för patienter, därför är det viktigt att tidigt upptäcka ett lågt matintag för att snabbt kunna sätta in adekvata nutritionsåtgärder. Mat- och vätskeregistrering ger en indikation på om dietist bör kopplas in, och är ett viktigt underlag för dietister vid val av nutritionsåtgärder. LÄS MER