Sökning: "växtbaserad kost"

Visar resultat 1 - 5 av 10 uppsatser innehållade orden växtbaserad kost.

  1. 1. Vegansk kosthållning : En kvantitativ studie om upplevelser, erfarenheter och kostmönster hos veganer

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Julia Lindman; [2019]
    Nyckelord :kost; vegan; veganism; vegetarian; upplevelser; erfarenheter; kostmönster;

    Sammanfattning :   Bakgrund Vegetarisk kosthållning blir vanligare och intresset för veganism ökar. Kosthållningen kan innebära hälsofördelar vilket är ett av motiven till veganism. Trots ökad popularitet cirkulerar fortfarande fördomar kring kosthållningen. LÄS MER

  2. 2. Urtica dioica, a weed with many possibilities

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Johanna Ankarcrona; [2019]
    Nyckelord :Urtica dioica; quercetin; 5-O-caffeoylquinic acid; β-sitosterol; nitrate; phenolic compounds;

    Sammanfattning : The aim of this study was to investigate the nutritional value of Urtica dioica and suggest the application of U. dioica as part of a healthy diet. U. dioica, or commonly known as stinging nettle, is a perennial plant growing almost all over the world. LÄS MER

  3. 3. Vägen till en mer växtbaserad och ekologisk kost i den svenska grundskolan med fokusering på miljömålet Begränsad klimatpåverkan

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Kristoffer Nilsson; [2018]
    Nyckelord :Grundskolan; begränsad klimatpåverkan; miljömål; skollunch; Earth and Environmental Sciences; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : This study shows that by choosing plant-based organic food for lunch in the Swedish elementary school, one of the national environmental objectives in Sweden, Reduced climate impact, can benefit and be achieved sooner. Four respondents have been interviewed regarding Lund municipality and its commitment to become 100 % organic by the year 2020 and if the municipality reduces their use of animal products. LÄS MER

  4. 4. Dietiststudenters syn på växtbaserad kost : En kvantitativ enkätstudie på svenska studenter

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Dafna Goldman; [2018]
    Nyckelord :växtbaserad kost; vegan; dietiststudenter;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING 1.1 Bakgrund Det nordiska samhället var för inte alltför länge sedan ett utpräglat bonde- och jägarsamhälle. Populationen har med tiden blivit allt mindre fysiskt aktivt och dåvarande basföda kanske inte längre matchar den nya livsstilen. LÄS MER

  5. 5. Effekten av vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Julia Eliasson; Lindh Susanna; [2017-06-07]
    Nyckelord :Diabetes Mellitus typ 2; Veganism; Vegandiet; Växtbaserad; HbA1c; Glykemisk Kontroll; Viktnedgång; Blodlipider; Triglycerider; Diabetes mellitus type 2; Vegan diet; Plant Based; Glycemic Control; Weight Loss; Blood Lipids; Triglycerides;

    Sammanfattning : Title: The effect of a vegan diet on triglycerides, HbA1c and weight inpeople with type 2 diabetes – A systematic reviewAuthor: Julia Eliasson, Susanna LindhSupervisor: Ena HuseinovicExaminer: Anna WinkvistProgram: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: April 04, 2017BackgroundToday 4-5% of the Swedish population suffers from the lifestyle-related disease type 2diabetes. Links has been seen between incidence of type 2 diabetes and dietary habits ofwhich diet is a cornerstone during treatment. LÄS MER