Sökning: "Ingrid Maria Larsson"

Hittade 4 uppsatser innehållade orden Ingrid Maria Larsson.

  1. 1. Har supplementering med CoQ10 effekt på inflammationsmarkörer och lipidprofil hos personer med hemodialysbehandling?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Rebecca Drott; Maria Karlsson; Sarah Lidman; [2019-06-25]
    Nyckelord :CoQ10; oral supplementering; hemodialys; inflammationsstatus; lipidprofil; CoQ10; oral supplementation; hemodialysis; inflammation status; lipid profile;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Har supplementering med CoQ10 effekt på inflammationsmarkörer och lipidprofil hos personer med hemodialysbehandling? Författare: Rebecca Drott, Maria Karlsson och Sarah Lidman Handledare: Ingrid Larsson Examinator: Mette Axelsen Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2019-04-03 ___________________________________________________________________________ Bakgrund: Under 2000-talet ökade antalet patienter med dialys i Sverige med 43 procent. Kroniskt njursjuka och patienter genomgående hemodialys har setts ha en försämrad inflammationsstatus samt högre förekomst av hyperlipidemi och därmed ökad risk för hjärt-och kärlsjukdom. LÄS MER

  2. 2. Kan supplementering med omega 3 förbättra syreupptagningsförmågan hos idrottare?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jonna Gustafsson; Maria Bohlin Nygren; [2015-06-26]
    Nyckelord :supplementering; omega 3; syreupptagningsförmåga; idrottare;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Kan supplementering med omega 3 förbättra syreupptagningsförmågan hos idrottare? Författare: Jonna Gustafsson och Maria Bohlin Nygren Handledare: Frode Slinde Examinator: Ingrid Larsson Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2015-05-26 Bakgrund: Tidigare forskning visar att omega 3 kan förbättra kardiovaskulära funktioner genom att minska aggregering och öka deformabilitet av röda blodkroppar. Detta leder till en förbättrad transport av blodet med potentiella effekter på syreupptagningsförmågan. LÄS MER

  3. 3. Är priset ett sätt att påverka mängd frukt och grönsaker i kosten?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Maria Popov; [2013-05-30]
    Nyckelord :frukt grönsaker kost;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Är priset ett sätt att påverka mängd frukt och grönsaker i kosten? Författare: Maria Popov Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Ingrid Larsson Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-05-23 Bakgrund: Intag av frukt och grönsaker (FG) är viktigt för hälsan, bland annat för förekomst av fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. I höginkomstländer är en ökning av FG-intaget önskvärd, då endast en liten del av befolkningen äter rekommenderade mängder, samtidigt som nämnda sjukdomar står för flest fall av ohälsa och död. LÄS MER

  4. 4. Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdomar

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Charlotte Olofsson; Cornelia Johansson; Maria Nordbeck; [2013-05-30]
    Nyckelord :frukostens glykemiska index; energiintag;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Titel: Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdomar Författare: Charlotte Olofsson, Cornelia Johansson och Maria Nordbeck Handledare: Fredrik Bertz Examinator: Ingrid Larsson Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-05-16 Bakgrund: Glykemiskt index (GI) är ett omdebatterat ämne och något som diskuteras mycket är hur det glykemiska indexet påverkar energiintag. Det forskas på om en kost som har lägre GI ger en ökad mättnadskänsla och ett minskat energiintag, vilket skulle kunna vara ett redskap för att förebygga övervikt hos barn och ungdomar. LÄS MER