Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 28 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Rostning av åkerbönor : en kostnadsanalys om lönsamheten för utfodring av rostade åkerbönor till ekologiska mjölkkor

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Hugo Eke-Göransson; John Engdahl; [2023]
    Nyckelord :Rostning av åkerbönor; bönrostning; ekologiska mjölkkor; kostnadsanalys; fodervärde; proteinkvalité; ekonomisk hållbarhet;

    Sammanfattning : I Sverige använder i dagsläget många ekologiska mjölkproducenter sig av soja som huvudprotein i fodret till sina djur. Soja odlas inte i någon större utsträckning i Sverige, det importeras från andra länder. LÄS MER

  2. 2. Swedish “tofu” from faba beans : a textural and structural analysis

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Saga Preis; [2023]
    Nyckelord :Tofu; faba bean; Vicia faba; texture; microstructure;

    Sammanfattning : Tofu, a traditional soybean product, is a popular plant-based alternative which could potentially be produced from Swedish-grown faba beans (Vicia faba L.). The aim of this project was to asses the viability of producing a tofu-like faba bean product using food grade gypsum (calcium sulphate) as coagulant. LÄS MER

  3. 3. Höstraps + frostkänsliga baljväxter = sant? : en undersökning av samodlingseffekter på förekomsten av skadeinsekter

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Protection Biology

    Författare :Madeléne Strandberg; [2023]
    Nyckelord :Brassica napus; samodling; Vicia faba; Trifolium alexandrinum; Brassicogethes aeneus; Ceutorhynchus obstrictus; Ceutorhynchus pallidactylus; Dasineura brassicae; parasitering;

    Sammanfattning : Raps, Brassica napus, är en vanlig gröda som odlas främst som oljeväxt. Grödan har ett stort behov av kväve för fullgod tillväxt. LÄS MER

  4. 4. Exploring the Potential Plant Proteins as Structuring Agents: Designing Plant Based Alternatives to Dairy Products

    Master-uppsats, KTH/Industriell bioteknologi

    Författare :Sophie Elväng; [2023]
    Nyckelord :Pulses protein; protein concentrate; gels; solubility; emulsions; Baljväxter; proteinkoncentrat; gel; löslighet; emulsion;

    Sammanfattning : Dagens livsmedelsindustri genomgår just nu ett skifte mot mer hållbara lösningar. Ett område som kräver större fokus är utveckling av växtbaserade substitut för kött- och mjölkprodukter. Den största utmaningen här är att utveckla produkter med näringsinnehåll, textur och smak som efterliknar de animaliska produkterna. LÄS MER

  5. 5. Scent traps and trap crops for broad bean weevil (Bruchus rufimanus) control

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Ecology

    Författare :Ylva Johansson; [2022]
    Nyckelord :faba bean; Vicia faba minor; semiochemicals; kairomones;

    Sammanfattning : Bönsmyg (Bruchus rufimanus) är en skadeinsekt vars larv orsakar skada i åkerböna (Vicia faba minor L), vilket reducerar bönornas kvalitet och kommersiella värde. Detta projekts syfte var att testa och utvärdera doftfällor i kombination med fångstgrödor som en biologisk kontroll mot bönsmyg. LÄS MER