Sökning: "livsmedelstillsatser i sverige"

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade orden livsmedelstillsatser i sverige.

  1. 1. Kunskaper om och attityder till E-nummer : En enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Selin Sungur; [2020]
    Nyckelord :E-numbers; food additives; E-nummer; livsmedelstillsatser;

    Sammanfattning : Bakgrund E-nummer, som är tillsatser i många olika livsmedel och produkter, har sedan länge funnits i Europa. Vid 1960-talet introducerades ett E-klassificeringssystem för att skydda konsumenterna mot möjliga livsmedelsrelaterade risker. LÄS MER

  2. 2. SYNEN PÅ E-NUMMER I LIVSMEDEL : En enkätstudie om olika gruppers kunskaper om och attityder till E-nummer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Minna Henningsson Lindberg; [2020]
    Nyckelord :E-nummer; tillsatser; attityder; enkätstudie;

    Sammanfattning : Bakgrund E-nummer är tillsatser i livsmedel och systemet att märka livsmedelstillsatser med ett E-nummer introducerades under 1960-talet. Tidigare studier har visat att det finns en oro hos konsumenter kring E-nummer i livsmedel samt att en mer negativ attityd är överrepresenterade inom vissa grupper. LÄS MER

  3. 3. Dietary intake estimations of phosphorus : based on Swedish Market basket data 1999-2015

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Karolina Andersson; [2018]
    Nyckelord :phosphorus intake; Market basket study; calcium to phosphorus ratio; in-organic phosphorus; additives;

    Sammanfattning : Concerns regarding excessive phosphorus intake has been raised in the USA due to an increased usage of phosphorus containing additives in the food industry. Phospho-rus containing additives (inorganic phosphorus) are for example found in processed meat and cola-flavoured soft drinks. LÄS MER

  4. 4. Makroalger och deras användning som livsmedel och livsmedelstillsatser

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Mirjam Öhman; [2014]
    Nyckelord :makroalger; tång; livsmedel; livsmedelstillsatser;

    Sammanfattning : Makroalger är ett annat ord för tång. Tång som livsmedel har traditionellt sett an-vänts i kustområden på flera platser i världen. I asiatiska länder har den använts länge och det är fortfarande där den används allra mest. LÄS MER

  5. 5. Morgondagens medvetna konsumenter : Högstadieelevers kunskap och uppfattning om livsmedelstillsatser

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan - Grythytte akademi

    Författare :Emelie Eriksson; [2011]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Inledning - Debatten om tillsatser i mat som i Sverige fick ett rejält uppsving år 2007, samt forskning som publicerats under det senaste halvseklet har lett till ökad oro bland konsumenter. Undersökningar utförda i Sverige och utomlands visar att det generellt finns en låg kunskapsnivå bland konsumenter och att tillsatser är det många oroar sig mest över när det gäller livsmedel. LÄS MER