Sökning: "måltiden"

Visar resultat 16 - 20 av 287 uppsatser innehållade ordet måltiden.

  1. 16. Alla får en plats: för gemenskap i rutinsituationen : En mikroetnografisk stuide vid förskolans rutinsituation måltid, hur pedagogers kroppsliga handlingar gör gemenskap.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Stockholms universitet/Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen

    Författare :Hanna Wik; Sara Stigberg; [2023]
    Nyckelord :Måltid; Kroppslig handling; Pedagog; Etnometodologi; Gemenskap; Förhållningssätt; Rutinsituation;

    Sammanfattning : Denna studie undersöker pedagogernas kroppsliga handlingar i görandet och hur det organiserar för gemenskap och ett förhållningssätt vid måltiden i förskolan. Genom en teoretisk utgångspunkt ur etnometodologin fokuserar denna studie på pedagogers görande. LÄS MER

  2. 17. Delikatessdisken - En observationsstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sandra Näsholm; Linnea Hansson; [2023]
    Nyckelord :Delikatessdisken; måltidsrum; konsumtionsmiljö; FAMM;

    Sammanfattning : Bakgrund: Delikatessdisken har utvecklats under många år och var först en del av torghandel. På grund av hygien och tillgänglighet har handelsplatsen därefter tagit sin plats i saluhallar och sedan även i matvarubutiker. I delikatessdisken kan man hitta produkter som kött, fisk, grönsaker och mejerier. LÄS MER

  3. 18. Makt och rutiner i förskolan : En studie om pedagogers inflytande och barns ageranden vid måltidssituationer.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Jönköping University/Högskolan för lärande och kommunikation

    Författare :Helena Widesköld; Caroline Gerdin; [2023]
    Nyckelord :pedagogisk makt; barns agerande; relationer; självbild; måltidssituationer;

    Sammanfattning : Detta examensarbete syftar till att undersöka hur pedagoger använder sin makt vid måltidssituationer i förskolan för att främja barnens självbild och utveckling, samt hur barnens reaktioner påverkar pedagogers fortsatta maktanvändning. För att besvara detta syfte har en kombination av webbenkät och observationer använts som datainsamlingsmetod. LÄS MER

  4. 19. Strategier för att hantera Covid-19-relaterade lukt- och smakförändringar

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Eliana Antoniou; Maja Flodin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Titel: Strategier för att hantera Covid-19-relaterade lukt- och smakförändringar: En kvalitativ studie  Författare: Eliana Antoniou och Maja Flodin  SAMMANFATTNING Bakgrund: Efter att ha smittats av Covid-19 har många till följd av viruset drabbats av lukt- och smakförändringar. Dessa förändringar har beskrivits negativt påverka vardagslivet i flera avseenden. LÄS MER

  5. 20. Kost som undervisningstillfälle : En kvalitativ studie om den pedagogiska måltiden i förskolan

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

    Författare :Nathalie Söderberg; Jennifer Kronsteiner; [2023]
    Nyckelord :Pedagogiska måltiden; kost; sociokulturellt perspektiv; undervisningstillfälle; kvalitativ studie;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka hur den pedagogiska måltiden används som ett undervisningstillfälle om kost med barnen och hur pedagogerna belyser kostens betydelse för barnen under måltiden. Metod: Studien genomfördes med hjälp av intervjuer och videoinspelningar som primärt följde pedagogens roll vid den pedagogiska måltiden. LÄS MER