Sökning: "maternal immunoglobulins"

Hittade 4 uppsatser innehållade orden maternal immunoglobulins.

  1. 1. Comparison of three different colostrum feeding methods on passive transfer of immunity, growth and health in dairy calves

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Caroline Laestander; [2016]
    Nyckelord :colostrum; oesophageal tube; feeding; bottle; suckling; growth; health; newborn; calves; råmjölk; utfodring; kalvhälsa; tillväxt; jämförelse; sondmatning; flaska; diande kalvar;

    Sammanfattning : Transfer of passive immunity occurs in most animals across the placenta. In calves however, the maternal blood supply is separated from the calf. As a result, no in utero transmission of immunoglobulins occurs and the calves depends solely on ingestion of immunoglobulins from colostrum. LÄS MER

  2. 2. Valpens immunologiska skydd

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry

    Författare :Åsa Thurehult; [2016]
    Nyckelord :hund; immunsystem; placenta; colostrum; maternella immunoglobuliner; vaccination; canine; immune system; maternal immunoglobulins;

    Sammanfattning : Att kunna motstå infektioner och sjukdomar krävs tidigt i livet hos alla däggdjur, men hur denna immunokompetens erhålls skiljer sig åt. Hos vissa arter överförs antikroppar från modern via moderkakan (placentan) medan råmjölken (colostrum) är den huvudsakliga källan för andra. LÄS MER

  3. 3. Faktorer av betydelse för högt respektive lågt upptag av immunoglobuliner från råmjölk hos kalvar

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :David Nilsson; [2015]
    Nyckelord :råmjölk; antikroppar; FPT; colostrum; antibodies;

    Sammanfattning : Kalvar föds i det närmaste utan antikroppar då dessa inte kan passera placentan från ko till kalv. Således är kalvar helt beroende av att ta upp antikroppar från råmjölken för att kunna stå emot smittämnen så de kan hålla sig friska och överleva. LÄS MER

  4. 4. Råmjölksinnehållets förändring över tid och dess inverkan på smågrisens immunförsvar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

    Författare :Thea Kristensson; [2015]
    Nyckelord :råmjölk; passiv immunitet; smågris; sugga;

    Sammanfattning : Råmjölk karakteriseras av högt proteininnehåll i form av immunoglobuliner samt låg fett- och kolhydrathalt jämfört med vanlig mjölk. Vid 24 timmar efter påbörjad grisning har prolaktin- och kortikoidnivåerna hos suggorna ökat och då sjunker proteinhalten i råmjölken, immunoglobulin-halten minskar och kaseinhalten ökar. LÄS MER