Sökning: "skörda alger"

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade orden skörda alger.

  1. 1. Algaform : en studie om möjligheterna att använda alger som material i produkter

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Industridesign

    Författare :Sebastian Hedin; [2023]
    Nyckelord :alger; materialdriven design; materialdriven; design; produkt; produktutveckling; industridesign; formgivning; ericsson; innovation; skörda alger; miljö; hållbarhet; hållbar; grönslick; algaform; 5g; idrott; elitidrott;

    Sammanfattning : I ett tidigare arbete har den snabbväxande fintrådiga algen grönslick undersökts som material i produkter. När algen kokas, pressas och torkas kan det hålla en form. Algafrom som materialet kallas är lätt, hårt och omformningsbart. LÄS MER

  2. 2. AlgaePac : En kollektion av biologiskt nedbrytbara förpackningar av alger och äggskal anpassade för kosmetika och oljebaserad hudvård.

    Kandidat-uppsats, Konstfack/Industridesign

    Författare :Rebecka Österlund; [2023]
    Nyckelord :Alger; äggskal; biobaserade material; materialdriven design; design; material;

    Sammanfattning : I mitt examensarbete vill jag undersöka och utveckla en mer hållbar lösning till dagens förpackningar i plast som numera används och produceras. 1 280 000 ton plastråvara sattes på den svenska marknaden under 2019 och av denna mängd uppgick total plastmängd av plastprodukter till 660 000 ton (Naturvårdsverket, 2022). LÄS MER

  3. 3. Möjligheter och hinder för att skörda  uppspolade alger och sjögräs på  Gotland

    Kandidat-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Kristina Reichelova; Josefine Sjödin; [2022]
    Nyckelord :Beach wrack; Beach cast; Beach wrack harvesting; Obstacles; Gotland; Släke; Släkeskörd; Hinder; Gotland;

    Sammanfattning : En av de största utmaningarna för Östersjöregionen gäller bekämpningen av övergödning orsakad av människors utsläpp av näringsämnen till havet. Övergödningen har flera allvarliga konsekvenser för miljön, inte minst enorma algblomningar samt stora mängder alger och tång som så småningom spolas upp längs Östersjöns stränder och börjar förmultna. LÄS MER

  4. 4. Tång på framtidens tallrik. Rättsliga förutsättningar för en ekologiskt hållbar tångskörd.

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet/Juridiska institutionen

    Författare :Annie Kolvik; [2018-02-15]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : På senare år har en trend att konsumera tång som livsmedel uppstått i Sverige. Ett intresse för att skörda tång finns både från privatpersoners och näringslivets håll. Tången är näringsrik och på flera sätt ett fördelaktigt livsmedel ur klimathänseende. LÄS MER

  5. 5. HUR KAN VI REDUCERA DEN INTERNA ÖVERGÖDNINGEN SAMT REGLERA ALGBLOMNINGAR FRÅN ATT NÅ EGENTLIGAÖSTERSJÖNS KUSTZON ?” : En vision om att återfå en balans i Östersjön genom att skörda algöverskott och använda biomassan som en framtida råvara.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Designhögskolan vid Umeå universitet

    Författare :Fredrik Ausinsch; [2014]
    Nyckelord :Alger; Vision; Skörda; Östersjön; Industridesign; Råvara; Algblomning;

    Sammanfattning : The Baltic Sea is one of the world’s most polluted seas. Increased discharge of nutrients due to greater populations of people, together with a slow water exchange, creates great stress on the sea. Too much nutrients leads to increased growth of algae and causes problem in the ecosystem. LÄS MER