Sökning: "slaktkroppsegenskaper"

Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser innehållade ordet slaktkroppsegenskaper.

  1. 1. Jämförelse mellan mjölkrastjurar och mjölkras x köttrastjurar : konsumtion, tillväxt, fodereffektivitet och slaktkroppsegenskaper

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Hilda Ingvarsson; [2020]
    Nyckelord :tjur; mjölkras; köttras; korsningsavel; tillväxt; fodereffektivitet; slaktkroppsegenskaper;

    Sammanfattning : Eftersom nötköttsproduktionen är nära integrerat med mjölkproduktionen har köttrasinsemination blivit ett sätt för lantbrukare att få ett ökat värde vid slakt för ungnöt som ej används till rekrytering. Nötkreatur av köttras har högre tillväxtkapacitet, ett högre slaktutbyte och har en slaktkropp med mer muskler än nötkreatur av mjölkras. LÄS MER

  2. 2. Enzootisk pneumoni hos kalv : agens, miljöfaktorer och inverkan på produktion

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

    Författare :Tove Svanberg; [2017]
    Nyckelord :Kalv; enzootisk pneumoni; agens; miljö; produktion; enzootic pneumonia; microbiological agens; environment; production; Calf;

    Sammanfattning : Enzootisk pneumoni är ett vanligt hälsoproblem hos kalv och ingår i bovine respiratory disease- komplexet (BRD), tillsammans med shipping fever och bovine respiratory distress syndrome. Enzootisk pneumoni är en multifaktoriell sjukdom och orsakas av en kombination av mikrobiologiska agens, miljöfaktorer som predisponerar och faktorer hos den enskilda individen. LÄS MER

  3. 3. Förbättrad nötköttsproduktion genom korsningar mellan mjölkkor och köttrastjurar

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Elin Jonsson; [2017]
    Nyckelord :korsningsavel; mjölkras; tung köttras; lätt köttras; slaktkroppsegenskaper; klassificering;

    Sammanfattning : I Sverige står mjölkraserna för 65% av nötköttsproduktionen, där de vanligaste mjölkraserna är svensk röd och vit boskap (SRB) och holstein. På grund av att antalet mjölkkor har minskat i Sverige under en längre tid råder idag brist på kalvar till den svenska nötköttsproduktionen, vilket har lett till stigande priser för både kött- och mjölkraskalvar. LÄS MER

  4. 4. Praktisk parasitkontroll i integrerad ekologisk dikoproduktion : att kontrollera och minska risken för parasitinfektioner genom betesstrategier

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Arvid Lennartsson; Jennifer Sköld; [2016]
    Nyckelord :dikoproduktion; ekologisk; parasitkontroll; betesstrategier; löpmagsmask; lungmask; tunntarmsmask; inälvsparasiter; betesplanering;

    Sammanfattning : I en ekologisk produktion är det inte tillåtet att rutinmässigt och förebyggande avmaska djuren. Istället får djurägaren jobba preventivt med olika betesstrategier för att lägga upp en hållbar betesplan. Det som ska uppnås är att få ett så optimalt utnyttjande av marken som möjligt men inte någon uppförökning av parasitnivån. LÄS MER

  5. 5. Åkerböna till slaktkyckling - effekt av enzymtillsats

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Ida Elgåsen; [2015]
    Nyckelord :slaktkyckling; åkerböna; enzymtillsats; proteas; amylas; ANS; broiler; faba bean; feed enzyme; protease; amylase;

    Sammanfattning : I Sverige är soja det vanligaste proteinfodermedlet inom fjäderfäproduktionen. Att utfodra med inhemska proteinfodermedel istället för soja kan göra slaktkycklingsproduktionen mer hållbar. I Sverige är åkerbönan ett alternativ att ersätta sojan med då den är rik på råprotein och skördarna i landet har ökat de senaste åren. LÄS MER