Kan supplementering med inulin eller oligofruktos minska aptiten hos personer med övervikt eller fetma?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sammanfattning Titel: Kan supplementering med inulin eller oligofruktos minska aptiten hos personer med övervikt eller fetma? - En systematisk översikt Författare: Johanna Aula och Ninni Nilsson Handledare: Sofia Klingberg Examinator: Klara Sjögren Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-05-25 ___________________________________________________________________________ Bakgrund: Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem. Det förknippas med förtidig död och ett flertal sjukdomar. Vanliga behandlingar är kostbehandling och bariatrisk kirurgi. Den förra sviktar ofta gällande långvarig effekt; den senare är invasiv med risk för komplikationer. Kostfiber kan påverka hungerkänslor och forskning på området görs, med förhoppning om att hitta komponenter som kan optimera kostbehandlingen. Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att bedöma det vetenskapliga underlaget gällande om intag av inulin eller oligofruktos som tillskott kan minska aptiten hos vuxna personer med övervikt eller fetma. Sökväg: En litteratursökning gjordes i PubMed och Scopus 2021-03-29. Sökorden var: inulin, oligofructose, fullness, ”desire to eat”, “prospective consumption”, hunger, satiety, appetite, ”visual analogue scale”, supplement, obesity, overweight, blind, random, samt termer för varierande terminologi. Urvalskriterier: Inklusionskriterier var randomiserade kontrollerade studier gjorda på vuxna personer med övervikt eller fetma de senaste tio åren, där interventionen var supplementering med inulin eller oligofruktos och kontrollen var placebo. Exklusionskriterier var studier där interventionen gavs i kombination med annan intervention eller aktiv ingrediens, och studier ej tillgängliga i fulltext. Även studier på personer med specifika sjukdomstillstånd, samt studier som var kortare än 24 timmar exkluderades. Utfallsmåtten var hunger, fullness, desire to eat och prospective consumption mätt via VAS. Datainsamling Litteratursökningen resulterade i 54 artiklar. 20 dubbletter och analys: sorterades bort och kvarvarande 34 artiklar granskades av två oberoende granskare utifrån valda inklusions- och exklusions kriterier. Slutligen inkluderades två artiklar. Risk för bias bedömdes utifrån SBU:s mall Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT)). Resultatens tillförlitlighet bedömdes utifrån GRADE. Resultat: Tre av utfallsmåtten visade samstämmiga resultat; ingen av studierna visade någon signifikant ökning vad gäller fullness, medan båda studierna visade en signifikant minskning vad gäller hunger och prospective consumption. Vad gäller desire to eat var resultaten inte entydiga; en minskning sågs i båda studierna, varav en var signifikant. Slutsats: Det vetenskapliga underlaget för att supplementering med inulin eller oligofruktos kan minska aptiten hos vuxna med övervikt eller fetma är lågt (++).

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)