Avancerad sökning

Hittade 3 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Influence of The Heavy Atom Effect on The Cage Escape Yields of Iron(III)-Photosensitizers with N-Heterocyclic Carbene Ligands

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Fysikalisk kemi

    Författare :Johannes Wega; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : The recent emergence of earth-abundant iron(III)-photosensitizers with N-heterocyclic carbene ligands, exhibiting nanosecond ligand-to-metal charge-transfer states with suitable redox potentials to activate a broad range of substances, offers the possibility to convert sunlight into chemical substances, such as fuels or pharmaceuticals, in an environmentally friendly way. These complexes, however, often suffer from low yields of charge-separated products escaping the solvent cage, making such applications inherently inefficient. LÄS MER

  2. 2. Kan marinering av kött reducera uppkomsten av heterocykliska aminer vid tillagning? : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Beatrice Lindh Dillon; [2019]
    Nyckelord :Heterocyclic amines; meat; cooking process; marinade; food; food process; health; aromatic; spices; herbs; beer; wine; Heterocykliska aminer; kött; tillagning; marinering; mat; livsmedel; hälsa; arom; kryddor; örter; vin; öl;

    Sammanfattning : Bakgrund: Över 20 mutagena ämnen har detekterats i tillagade livsmedel. Till dessa räknas heterocykliska aminer. Studier har visat att dessa aminer kan orsaka mutationer och därmed öka risken för att utveckla cancer. Heterocykliska aminer bildas under tillagning av kött i höga temperaturer genom Maillardreaktionen. LÄS MER

  3. 3. Mutagena ämnen i kött och fisk efter tillagning

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Författare :Amanda Backlund; [2013]
    Nyckelord :mutagen; carcinogen; cancer; kött; fisk; nitrosaminer; heterocykliska aminer; polycykliska aromatiska kolväten;

    Sammanfattning : Mutagena ämnen i livsmedel kan vara en riskfaktor till tumörutveckling hos människor. Studier har gjorts på ett flertal kött- och fiskprodukter där mängden av nitrosaminer, heterocykliska aminer samt polycykliska aromatiska kolväten har studerats efter olika tillagningsmetoder. LÄS MER