Sökning: "Kostråd graviditet"
Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade orden Kostråd graviditet.
1. Fiskkonsumtion under och efter graviditet : En kvantitativ enkätstudie
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Graviditeten är en period då många kvinnor lägger till, undviker eller begränsar vissa livsmedel. Fiskkonsumtion under graviditet har många hälsofördelar både för fostret och för mamman. Trots detta tenderar kvinnor att minska sin fiskkonsumtion under graviditeten. LÄS MER
2. Kan filmundervisning ersätta dietistkontakt vid nydiagnostiserad graviditetsdiabetes? : En utvärdering av ett nytt arbetssätt inom Region Jönköpings län
Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund Graviditetsdiabetes (GDM) kännetecknas av glukosintolerans som uppträder under graviditet där förhöjda blodsockervärden kan innebära risker för både kvinnan och barnet. Region Jönköpings län anslöt sig till Socialstyrelsens sänkta gränsvärden under 2019 vilket resulterade i ökat patientantal. LÄS MER
3. Kostens betydelse för fertiliteten hos kvinnor : En systematisk litteraturstudie
Magister-uppsats, Högskolan i Halmstad/Hälsa och omvårdnadSammanfattning : Bakgrund: Infertilitet är en sjukdom i reproduktionssystemet som definieras av att en klinisk graviditet inte uppnås efter 12 månader eller mer av regelbundet oskyddat samlag. Cirka tio procent av par i fertil ålder världen över drabbas av ofrivillig barnlöshet. Hos ungefär 30 % av paren finns ingen förklaring till infertiliteten. LÄS MER
4. Överdriven viktuppgång under graviditet – Finns det en effekt av livsstilsintervention på
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Bakgrund: Fetma är ett globalt folkhälsoproblem som successivt ökar. Även förekomsten av kvinnor i reproduktiv ålder med fetma har blivit vanligare. Enligt Socialstyrelsen hade 26.4 % en övervikt och 15. LÄS MER
5. Kost vid graviditet : en studie om kostvanor och informationskällor gällande kostråd.
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund Dåliga kostvanor hos den blivande mamman kanleda till kostrelaterade sjukdomar hos mamman samt fostret. Det är viktigt att ta reda på hur kvinnors kostvanor ser ut och hur väl de informationskällor till kost som finns tillgängliga, används av de gravida. LÄS MER