Sökning: "Nutritionsbehandling"

Visar resultat 1 - 5 av 43 uppsatser innehållade ordet Nutritionsbehandling.

  1. 1. Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 - En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Nathalie Bäck Jonsson; Emelie Grönvall; [2020-07-02]
    Nyckelord :diabetes typ 2; nutritionsbehandling; vegan; växtbaserad; vegankost; GLP-1; inkretiner; postprandiellt.; type 2 diabetes; nutritional therapy; vegan; plant-based; vegan diet; GLP-1; incretins; postprandial.;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel: Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 – En systematisk översiktsartikelFörfattare: Nathalie Bäck Jonsson och Emelie GrönvallHandledare: Therese KarlssonExaminator: Klara SjögrenProgram: Dietistprogrammet, 180/240 hpTyp av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition 15 hpDatum: 2020-05-25Bakgrund: Diabetes typ 2 är en kronisk sjukdom med stora hälsokonsekvenser. Livsstilsfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och ohälsosamt ätande är stark kopplat till sjukdomen. LÄS MER

  2. 2. Sjuksköterskors upplevelser av att tillgodose äldre personers nutritionsbehov : En kvalitativ intervjustudie

    Magister-uppsats, Högskolan Dalarna/Omvårdnad; Högskolan Dalarna/Omvårdnad

    Författare :Caroline Oduro; Sofia Uusitalo; [2020]
    Nyckelord :assessment tools; elderly; inpatient care; malnutrition; nutrition; bedömningsinstument; nutrition; slutenvård; undernäring; äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund: Med stigande ålder ökar riskerna för undernäring, både på grund av fysiologiska faktorer och av sjukdom. Det är betydelsefullt att äldre individer erhåller ett fullgott näringsintag och sjuksköterskan har tillsammans med övrig hälso-och sjukvårdspersonal ett ansvar för att identifiera och bedöma patienters nutritionsstatus. LÄS MER

  3. 3. Anorexia - Min värsta fiende : En bloggbaserad litteraturstudie om kvinnors upplevelse av att leva med anorexia nervosa

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV); Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)

    Författare :Emelie Persson; Viviana Turesson Alfaro; [2020]
    Nyckelord :Anorexia nervosa; blogg; lidande; livsvärld; kvinnor; upplevelse;

    Sammanfattning : Bakgrund: Anorexia nervosa är en ätstörning som inbegriper vägran att äta från den drabbades sida. Personer med anorexia nervosa har en förvrängd kroppsuppfattning som gör att de trots livshotande undervikt ser sig själva som överviktiga. Av alla som drabbas är 90 procent av kvinnligt kön. LÄS MER

  4. 4. Sjuksköterskans perspektiv på nutritionsfrågor inom äldreomsorden

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Nortunen Anna; [2020]
    Nyckelord :sjuksköterska; äldreomsorgen; nutritionsbehandling; ansvarsfördelning;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund: Äldre personer tillhör riskgruppen för malnutrition på grund av ålder, kroniskasjukdomar och multipla läkemedel. Sjuksköterskan har en viktig roll i nutritionsbehandlingeninom äldreomsorgen. LÄS MER

  5. 5. Äldres upplevelser av näringsintag: sjukdomars och åldrandets påverkan på aptit

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Roland Hasan; Lucas Schander; [2019-08-07]
    Nyckelord :Äldre personer; undernäring; personcentrerad vård; egenvård; kvalitativ metod;

    Sammanfattning : Bakgrund: Många äldre personer är undernärda vilket kan orsakas av naturligt åldrande samt sjukdomstillstånd. Med stigande ålder kan näringsintaget påverkas av många faktorer som orsakar ett ökat energibehov vilket kan vara svårt för äldre att tillgodose. LÄS MER