Sökning: "Stöd vid kostbehandling"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade orden Stöd vid kostbehandling.

  1. 1. eHälsa som stöd för att förbättra kostvanor hos patienter med hypertoni : En digital interventionsstudie med DASH-kost

    Master-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för medicin och optometri (MEO)

    Författare :Elinor Medhammar; [2021]
    Nyckelord :Hypertension; DASH-diet; nutrition; ehealth; telemedicine; home blood pressure monitoring.; Hypertoni; DASH-kost; nutrition; eHälsa; Telemedicin; hemblodtrycksmätning.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) är en väletablerad icke-farmakologisk behandling vid hypertoni men används sällan inom traditionell hälso-och sjukvård på grund av tids- och resursbrist. Digitala metoder kan vara bättre lämpade för att ge långsiktigt stöd. LÄS MER

  2. 2. Kostens betydelse vid Crohns sjukdom - litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Susan Musonda; Hanna Bergstrand; [2020-06-17]
    Nyckelord :Crohns disease; nutrition intervention; diet therapy; IBD; FODMAP; SCD; Quality of Life;

    Sammanfattning : Crohns sjukdom ingår i gruppen kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och med en prevalens på cirka 200 per 100 000 invånare lever drygt 20 000 individer idag med Crohns sjukdom i Sverige. Sjukdomen orsakar stort fysiskt och psykiskt lidande med stora hälsoekonomiska konsekvenser. LÄS MER

  3. 3. Kost och endometrios - En enkätstudie om i vilken utsträckning kvinnor med endometrios uppfattar kostfaktorers påverkan på smärttillstånd

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sofia Karlborg; [2020]
    Nyckelord :Kost; Endometrios;

    Sammanfattning : Bakgrund Endometrios utvecklas när livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och på andra ställen i bukhålan. Centrala symtom vid endometrios är dysmenorré och visceral hypersensitivitet. Kostfaktorer som kan öka smärttillstånd är bland annat gluten, laktos, socker, lång tid mellan måltider, och oregelbundna måltider. LÄS MER

  4. 4. Effekter av medelhavskost vid diabetes mellitus typ 2 : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

    Författare :Tatjana Alkhalil; Victoria Marek; [2019]
    Nyckelord :diabetes mellitus typ 2; medelhavskost; patientundervisning; lärande;

    Sammanfattning : Typ 2-diabetes är en snabbväxande sjukdom, som ofta är livsstilsrelaterad. Kostomläggning utgör basen för diabetesbehandling. Målsättningen med kostbehandling är att främja hälsa och minska risken för komplikationer. Att drabbas av typ 2-diabetes kan innebära att patienter behöver lära sig om hälsosamma kostvanor. LÄS MER

  5. 5. Fördelar med en växtbaserad kost som behandling vid kroniska sjukdomar : en kvalitativ studie om patienters upplevelser.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Klas Johansson; [2016]
    Nyckelord :växtbaserad kost; vegan; vegetarisk; kroniska sjukdomar; astma; allergi; crohn s sjukdom; hjärt- kärlsjukdom;

    Sammanfattning : Bakgrund Kroniska sjukdomar utgör nu den största sjukdomsbördan i världen och 70-80% av sjukvårdskostnaderna. De flesta kroniska sjukdomar kan förebyggas med ändrade levnadsvanor men det behövs effektiva metoder. LÄS MER