Sökning: "Undernäring och demenssjukdom"

Visar resultat 1 - 5 av 22 uppsatser innehållade orden Undernäring och demenssjukdom.

  1. 1. PERSONER MED DEMENSSJUKDOM -UPPLEVELSER AV MÅLTIDSMILJÖN : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Sundus Isse Nur; Shukri Osman Hussein; [2023]
    Nyckelord :Dementia; Experience; Meal environment; Nursing home; Demenssjukdom; Måltidsmiljö; Upplevelse; Äldreboende;

    Sammanfattning : Bakgrund: Personer med demens upplever ofta undernäring. När den obotliga sjukdomen fortskrider leder den till förlust av kognitiva förmågor. En väsentlig förmåga för människor är förmågan att äta och dricka men på grund av demens utvecklar personer med demens svårigheter att äta och dricka. Dessa ökar risken för undernäring. LÄS MER

  2. 2. Måltidssituationen för äldre personer med demenssjukdom : Vårdpersonalens erfarenheter

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Emelie Johansson-rova; Johanna Gebre Yohannes; [2022]
    Nyckelord :Demens; Erfarenhet; Litteraturöversikt; Måltidssituation; Undernäring; Äldreomsorg.  ;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom påverkar personers kognitiva förmågor som kan skapa minnessvårigheter och förmågan att urskilja och begripa omvärlden. Att utföra god demensvård ställer krav på vårdpersonalens erfarenheter och kunskaper. LÄS MER

  3. 3. Undernäring vid demenssjukdom : En strukturerad litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

    Författare :Helen Andersson; Kristina Boman; [2022]
    Nyckelord :Demens; omvårdnad; prevention; undernäring.;

    Sammanfattning : BakgrundDemens är en folksjukdom som vanligt vis drabbar äldre personer. Kognitiva nedsättningarleder till att personen har svårt att sköta sina vardagliga sysslor. LÄS MER

  4. 4. Måltidsmiljöns betydelse för personer med demenssjukdom : På äldreboende

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Isabel Rydén; Anna Rudäng; [2022]
    Nyckelord :Dementia; individual adaptation; impaired cognitive ability; mealenvironment; social interactions; malnutrition; Demenssjukdom; individuell anpassning; måltidmiljö; nedsatt kognitiv förmåga; sociala interaktioner; undernäring;

    Sammanfattning : Bakgrund: Många personer med demenssjukdom riskerar att bli undernärda när de kognitiva förmågorna minskar. Förmågan att äta påverkas av minne, förmågan att utföra viljemässiga rörelser, koncentrationssvårigheter och tugg- och sväljsvårigheter. LÄS MER

  5. 5. Vårdpersonals erfarenheter av att förebygga och behandla undernäring hos personer med demenssjukdom : En kvalitativ litteraturstudie

    Magister-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Mia Klingstam; Anna Rönn; [2021]
    Nyckelord :Caregivers; Dementia; Malnutrition; Persons; Demenssjukdom; Personer; Undernäring; Vårdpersonal;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom en är av de vanligaste folksjukdomarna. Personer med demenssjukdom ändrar successivt sitt matbeteende i samband med det fortskridande sjukdomsförloppet, vilket kan bero på flertalet faktorer. Detta ökar risken för undernäring. LÄS MER