Sökning: "barn med gluten"

Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade orden barn med gluten.

  1. 1. Måste man utesluta gluten?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Emy Eng; Elsa Lind; [2022-06-22]
    Nyckelord :IBS; gluten; IBS-SSS;

    Sammanfattning : Syfte: Denna systematiska litteraturstudie sammanställer evidensen gällande effekten av gluten på totala IBS symtom mätt med IBS-SSS samt IBS-symptomen: buksmärta (intensitet), buksmärta (frekvens) samt buksvullnad. Metod: Datainsamling genomfördes i PubMed och Scopus, med MeSh-termer så som “gluten, diet” och “Diet, gluten free”. LÄS MER

  2. 2. SPECIALKOST VID MÅLTIDSSERVICE : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolan

    Författare :Fanny Nykvist; [2019]
    Nyckelord :Special diets; Coeliac; Foodservice; Specialkost; Celiaki; Produktionskök;

    Sammanfattning : Hos barn förekommer allergier, överkänsligheter och intoleranser mot födoämnen allt oftare. För dessa tillstånd krävs näringsrik specialkost. Celiaki är ett sådant exempel som kräver en strikt kosthållning helt fri från gluten för ett gott välmående. LÄS MER

  3. 3. Perinatalakaraktäristika hos barn som utvecklatceliakiunder barndomen : En studie från placenta-biobanken i Örebro

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för medicinska vetenskaper

    Författare :Matilda Hallman; [2018]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Celiaki är en autoimmun sjukdom där proteinet gluten initierar inflammation itarmen. Det är vanligast att få sjukdomen under barndomen. Det finns motstridiga uppgifterom huruvida olika perinatala faktorer ökar risken att utveckla celiaki. LÄS MER

  4. 4. Effekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Mikaela Thelander; Stahlén Isabell; [2017-06-02]
    Nyckelord :Autismspektrumtillstånd; gluten; kasein; mjölkprotein; gastrointestinala symtom; Autism spectrum disorders; casein; milk proteins; gastrointestinal symptoms;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikel Författare: Isabell Stahlén och Mikaela Thelander Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-05 Bakgrund: Autismspektrumtillstånd (ASD) är ett samlat begrepp för flera neurologiska funktionsnedsättningar vilket leder till ett nedsatt eller annorlunda sätt att ta in, bearbeta och förstå information. Hypoteser antyder att peptider från gluten och kasein skulle kunna ha en påverkan på beteenden typiska vid ASD, samt en påverkan på gastrointestinala (GI) symtom vilket är frekvent förekommande hos barn med ASD. LÄS MER

  5. 5. Hur upplevs och hanteras familjens vardag av mödrar till barn med celiaki? : en kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Amandine Apell; Viktoria Burman; [2016]
    Nyckelord :Celiac disease; coeliac disease; gluten; Celiaki; glutenintolerans; gluten;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund: Celiaki är en autoimmun sjukdom med en prevalens på 2/100 i Sverige. Enda behandlingen är att äta en kost fri från gluten. Gluten förekommer i spannmålen vete, råg, korn och att diagnostiseras med celiaki innebär ofta att en förändring av matvanor blir nödvändig. LÄS MER