Sökning: "ecological food"

Visar resultat 16 - 20 av 362 uppsatser innehållade orden ecological food.

  1. 16. Pepita de oro: How AlVelAl is building a regional regenerative agriculture transformation through social innovations

    Master-uppsats, Stockholms universitet/Stockholm Resilience Centre

    Författare :Elissa Dickson; [2023]
    Nyckelord :regenerative agriculture; Spain; sustainability transformation; social innovation; adaptive capacity; institutions; drylands;

    Sammanfattning : Regenerative Agriculture (RA) is increasingly promoted as a sustainable agri-food solution. Agronomic studies find that RA practices (e.g. cover crops, reduced tillage, crop rotation, and agroforestry) can regulate soil moisture, sequester atmospheric carbon, enhance biodiversity, and reduce the impacts of droughts and floods. LÄS MER

  2. 17. Sparvugglans (Glaucidium passerinum) invasioner vid Hammarö Fågelstation, Värmland

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Amanda Odénius Hedman; [2023]
    Nyckelord :invasion; irruptions; irruptive migration; ecology; behavior; bird migration; eurasian pygmy own; glaucidium passerinum; Invasion; migration; beteende; ekologi; fågelmigration; sparvuggla; glaucidium passerinum; migrationsmönster;

    Sammanfattning : Sparvugglan (Glaucidium passerinum) är en invasionsfågel som uppvisar årliga fluktuationer i sina invasioner vid Hammarö Fågelstation. Invasioner av denna art utlöses vanligtvis av brist på föda tidigt under hösten, vilket kan orsaka att hundratals fåglar migrerar på ett oförutsägbart sätt. LÄS MER

  3. 18. Ekodistrikt : En litteraturstudie om en presenterad åtgärd från EU för ekologisk produktion

    Kandidat-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Maja Larsson; Axel Nordström; [2023]
    Nyckelord :Biodistrict; organic farming; sustainable development; Södermanland; local food production; Ekodistrikt; ekologiskt jordbruk; hållbar utveckling; Södermanland; lokal matproduktion;

    Sammanfattning : Dagens matproduktion har fått ökad uppmärksamhet kring hur den kan anpassas för att försörja en växande befolkning, utan att negativt påverka klimatet. Att ställa om till ekologiskt är en presenterad lösning och politiker på nationell och europeisk nivå har satt tydliga mål och åtgärder gällande ekologiskt jordbruk, dels om andelen ekologiskt jordbruk, dels om hur det ska uppnås. LÄS MER

  4. 19. Exploring the Food Security and Dietary Diversity Situation: A Comparative Analysis between Bangladeshi Immigrants Currently Residing in Lund, Sweden and Their Previous Residence in Bangladesh.

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Graduate School

    Författare :Anta Ishmam Chowdhury; [2023]
    Nyckelord :Social Sciences;

    Sammanfattning : The purpose of this study was to compare the food security and dietary diversity status of Bangladeshi immigrants living in Sweden to their position in Bangladesh. Structured surveys were used to collect data from 15 Bangladeshi immigrants, which included demographic information as well as indices of food security and dietary diversity. LÄS MER

  5. 20. The Paradox of Food Waste and Food Insecurity : Exploring Donation and Redistribution of Surplus Food through a Multi-Level Perspective

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Julia Berglund; [2023]
    Nyckelord :Surplus food; food waste; food insecurity; donation; redistribution; systems thinking; multi-level perspective; Överskottsmat; matsvinn; matfattigdom; donation; omfördelning; systemtänk;

    Sammanfattning : Around one million tonne of food is annually wasted in Sweden, of which 100,000 tonne of surplus foodis wasted in the retail sector. Even if redistribution of surplus food is the second most preferable optionto reduce food waste according to the food waste hierarchy, only 5% of surplus food in retail is donated. LÄS MER