Sökning: "examensarbete idrottsvetenskap"

Visar resultat 36 - 40 av 80 uppsatser innehållade orden examensarbete idrottsvetenskap.

  1. 36. Matens mysterium - Vad påverkar nattarbetares matvanor?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Lisa Mattsson; Maria Wahlund; [2011-03-09]
    Nyckelord :nattarbete; matvanor; begriplighet; hanterbarhet; meningsfullhet;

    Sammanfattning : Det har blivit allt mer vanligt med oregelbundna arbetstider och att ha största delen av arbetstiden förlagd på natten. Studier har visat att skiftarbete, främst där nattarbete är inkluderat, är en riskfaktor för individens fysiska, psykiska och sociala hälsa. LÄS MER

  2. 37. Nyttig mat och hälsa på restaurang

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Marie Johansson; [2011-03-09]
    Nyckelord :hälsosam mat; övervikt; livsstil;

    Sammanfattning : Övervikt och fetma förekommer allt oftare och nu för tiden drabbas allt fler människor. Övervikt kan leda till en rad olika följdsjukdomar samt en förtidig död. Orsaken till att detta har ökat den senaste tiden beror på att den mat som konsumeras inte förbränns. LÄS MER

  3. 38. Sensoriska effekter vid reducering av natrium i kryddmix för hamburgare

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Jessica Shanahan; [2011-03-03]
    Nyckelord :Salt; natriumklorid; högt blodtryck; kryddmix; sensoriska tester;

    Sammanfattning : Enligt Livsmedelsverket är saltintaget för högt i Sverige. Det dagliga intaget är beräknat till 8-12 gram per person (Becker, 2005). Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna (2004) bör det dagliga intaget inte överstiga 6 gram för kvinnor och 7 gram för män. LÄS MER

  4. 39. S.K.I.F.T. – Skiftarbetares Kostvanor Inom Företaget Tekniska verken

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Karolina Krus; [2011-03-03]
    Nyckelord :skiftarbete; kostvanor; måltidsfrekvens; hälsofrämjande;

    Sammanfattning : Skiftarbetare är en utsatt grupp då åtskilliga hälsoproblem kan urskiljas här. Eftersom skiftarbetare har flera riskfaktorer för utvecklandet av bland annat hjärt-kärlsjukdom är denna grupp betydelsefull att studera. LÄS MER

  5. 40. Järn och hälsa - Tonårstjejers uppfattningar och medvetenhet om järn

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Timo Korhonen; Sven Stolt; [2011-03-02]
    Nyckelord :Kost; hälsa; järnbrist; tonårstjejer; uppfattningar; medvetenhet;

    Sammanfattning : Järnbrist är en av de tio enskilt största riskfaktorerna för förlorade friska levnadsår, studier har visat att upp till 40 % av tonårsflickor i Sverige har järnbrist. Vad man kan göra för att påverka järnstatusen för denna utsatta grupp är att få dem att öka intaget av livsmedel, ge kunskap om måltidssammansättning eller att återinföra järnberikning av mjöl Kostens sammansättning har betydelse för absorptionen av järn, en kost som innehåller stimulerande faktorer kan öka absorptionen av järn med 2. LÄS MER