Sökning: "kulturspannmål"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet kulturspannmål.

  1. 1. Kultivara

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (2023-)

    Författare :Jennie Bergström; [2023]
    Nyckelord :Kultursorter; Deltagande observation; Visuell research; Grafisk design; Livsmedelsförpackningar;

    Sammanfattning : Det storskaliga jordbruket i Sverige kräver stora mängder insatsmedel och både bidrar till samt skadas av miljöförändringarna. I FN:s gobala mål 2: ingen hunger sätts målet att varje land ska säkra ett hållbart jordbruk och näringsrik mat till sina invånare. LÄS MER

  2. 2. En intervjustudie om odlare av kulturspannmål i Norrland

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Tilde Lindbäck; [2023]
    Nyckelord :kulturspannmål; odlare; norrländsk växtodling; småskalighet; motivation;

    Sammanfattning : En framtid med varmare klimat och mer oberäkneliga väderförändringar ställer krav på livsmedelsproduktionens anpassningsförmåga. Forskningen visar att en genetisk diversitet är viktig för att stärka resiliensen inom odlingslandskapet och stå emot framtidens utmaningar. LÄS MER

  3. 3. Who’s in and who’s out? : en studie om hur utsädeshanteringen av kulturspannmål organiseras och regleras formellt och informellt

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Clara Gustafsson; [2022]
    Nyckelord :utsäde; kulturspannmål; tillgång; allmänning; informella utsädessystem; föreningsallmänning; interaktiv samhällsstyrning;

    Sammanfattning : Människors möjlighet att hantera och dela med sig av sitt eget utsäde eroderas av politiska och teknologiska processer. Trots framväxten av formella utsädessystem och lagstiftning som i stor utsträckning hindrar handel och odling av kulturspannmål så fortsätter spannmålsodlare att odla och organisera sig i ett informellt utsädessystem kring kulturspannmål. LÄS MER

  4. 4. Heritage cereals : tasty and sustainable? : acceptance and important qualities of heritage cereals

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Malin Ekblad; [2022]
    Nyckelord :heritage cereals; consumer awareness; consumer acceptance; consumer preference; food quality;

    Sammanfattning : Heritage cereals, a group of cereals that have not been subjected to modern crop breeding, have been getting attention due to their generally high genetic diversity, traits like high drought and disease tolerance as well as high nutritional values. Knowledge about how consumers relate to heritage cereals in Sweden is limited, and therefore this thesis aims to, firstly, explore acceptance, awareness and preferences among a specific consumer group; students in the agriculture program at the Swedish University of Agricultural Sciences, and, secondly, quality perception in relation to heritage cereals among consumers, bakers and retailers, in a Swedish context. LÄS MER

  5. 5. Dietary fiber content and composition in heritage wheat

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Lisa Andersson; [2022]
    Nyckelord :Heritage cereals; wheat; dietary fiber; fructan; Dacke; Dala Lantvete; Källunda; Ölandsvete;

    Sammanfattning : Wheat is the main food source in the world. A secured production has however been threatened by environmental changes in combination with the need of producing more food for a growing population. As a result, there has been an increasing interest in finding new crop varieties susceptible to abiotic stress. LÄS MER