Sökning: "måltidssituationen hos de äldre"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade orden måltidssituationen hos de äldre.

  1. 1. Faktorer av betydelse i måltidsmiljön för välbefinnande och nutritionsstatus hos äldre på särskilt boende : Litteraturstudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan Dalarna/Omvårdnad

    Författare :Naome Winder Hansson; Marie Söderblom Emanuelsson; [2018]
    Nyckelord :environment; malnutrition; mealtime; nursing; person centered care; residential home; social environment and well-being; miljö; måltid; omvårdnad; personcentrerad vård; social samvaro; särskilt boende; undernäring och välbefinnande;

    Sammanfattning : Bakgrund: Måltider utgör en social och kulturell grund där människor kan mötas i ett välbefinnande och samtidigt tillgodose sig näring. Ökad malnutrition med stigande ålder är ett globalt problem som omfattar både kognitivt medvetna och kognitivt nedsatta. LÄS MER

  2. 2. En måltid är mer än maten på tallriken : En kvalitativ intervjustudie om vårdpersonal och måltider på ett äldreboende

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för utbildningsvetenskap

    Författare :Mathilda Ågren; [2016]
    Nyckelord :måltider; vårdpersonal; äldreomsorg; socialt umgänge;

    Sammanfattning : Det är inte bara maten på tallriken som ger något utan hela måltiden och sällskapet som kan bidra till lycka och gemenskap hos de äldre. Studiens syfte var att undersöka hur vårdpersonal arbetar med måltidssituationen för äldre. Bakgrunden till den här studien är att måltiden kan ses som ett socialt umgänge. LÄS MER

  3. 3. Näringsintag och måltidsmiljö på ett kommunalt äldreboende i Dorotea kommun : En studie baserad på mixed methods

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lena Nordlund; Anneli Angenberg; Frida Olsson; [2015]
    Nyckelord :mixed methods; kostregistrering; äldreboende;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Malnutrition är vanligt förekommande bland äldre och speciellt hos sjuka äldre. Rekommendationerna kring hälsosamt kroppsmasseindex (BMI) är högre för äldre personer. Faktorer som påverkar matintaget hos äldre är aptit, sjukdom och måltidssituation. LÄS MER

  4. 4. Måltiden på ett vårdboende - En empirisk studie om hur uppfattningen av måltidssituationen påverkar livskvalitén

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Malmö högskola/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Robin Nilsson; Erik Regen; [2014]
    Nyckelord :Kost; Livskvalité; Måltidssituation; Uppfattning; Vårdboende; Äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kosten är en central del i vårt dagliga liv. Trots vikten av rätt och tillräcklig kost är nutritionen en utsatt del av vården. För att upprätthålla en god måltidssituation krävs det att verksamheterna lägger ner tid och fokus på utbildning inom ämnet. LÄS MER

  5. 5. ”Att de skulle få känna dofter… det skulle vara ett önskescenario”: : En kvalitativ studie om personalens erfarenheter och inställningar kring måltiden och måltidssituationen inom äldreomsorgen

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Anna Mandin; Åsa Rosén; [2013]
    Nyckelord :Måltid; måltidssituation; äldreomsorg; personal; FAMM; inställning; tankar;

    Sammanfattning : Bakgrund Det dominerande nutritionsrelaterade problemet på svenska äldreboenden är undernäring, vilket associeras med bland annat försämrad livskvalitet, depression, fallolyckor samt för tidig död. Undernäring kan bero på att näringsintaget kompliceras av åldersrelaterade funktionshinder och sjuklighet, och kan förhindra ett hälsosamt åldrande. LÄS MER