Sökning: "måltidsmiljö"
Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade ordet måltidsmiljö.
1. Måltidsmiljöns betydelse för personer med demenssjukdom: en allmän litteraturöversikt
Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Måltidsrelaterade svårigheter förekommer hos personer med demenssjukdom. Måltidsrelaterade svårigheter bidrar till att personerna inte får ett optimalt intag av mat och dryck. Det är viktigt att sjuksköterskan har kunskap om måltidsmiljöns betydelse för att främja hälsa hos personer med demenssjukdom. LÄS MER
2. Gynnsam måltidsmiljö för personer med demenssjukdom : En litteraturöversikt utifrån vårdpersonalens perspektiv på särskilt boende
Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom är en sjukdom som drabbar hjärnan, med tiden försämras kognitiva förmågor såsom amnesi, afasi, apraxi samt dysfagi. Förlust av kognitiva förmågor påverkar dagliga funktioner hos personer med demenssjukdom. LÄS MER
3. Måltidsmiljöns betydelse för matintaget hos personer med demens
Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Vid demenssjukdom uppstår en skada i hjärnan som påverkar den kognitiva förmågan negativt. Demenssjukdomen gör att de drabbade personerna får minnessvårigheter, försämrad tankeförmåga och försämrad uppmärksamhet som leder till att vardagliga rutiner och det sociala livet försvåras. LÄS MER
4. Gynnsam måltidsmiljö vid demenssjukdom
Kandidat-uppsats, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Background: Nutritional complications are common in patients with dementia. Various factors such as social, cognitive and environmental factors may influence and affect the patient ́s food intake. Problem: Unhealthy meal environment for patients with dementia affect both the nutrition and fluid intake. LÄS MER
5. Måltidsmiljöns betydelse för näringsintaget hos personer med demenssjukdom
Kandidat-uppsats, Mälardalens högskola/Hälsa och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Personer med demenssjukdom på särskilt boende riskerar att bli undernärda till följd av sin nedsatta kognitiva förmåga. Risken för undernäring ökar ju längre sjukdomen fortskrider. Svårigheterna för patienterna att inta föda kan bero på fysiska, psykologiska, miljömässiga och sociala faktorer. LÄS MER