Sökning: "umeå dysfagi"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade orden umeå dysfagi.

  1. 1. Utfallsmått i screeningtesterna TWST och TOMASS : Vilket utfallsmått förutser bäst fynden vid en flexibel videoendoskopisk undersökning?

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Logopedi

    Författare :Anna Öhman-Ahlsved; Rebecka Berggren; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund Svårigheter i någon eller några av sväljningens faser definieras som dysfagi. Flexibel videoendoskopisk undersökning av sväljning (FUS) är en instrumentell undersökningsmetod av sväljning. LÄS MER

  2. 2. Översättning av sväljtestet GUSS-ICU : För att upptäcka sväljsvårigheter hos extuberade patienter på IVA

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Logopedi

    Författare :Lisa Gustafsson Nilsson; Emma Norén; [2020]
    Nyckelord :GUSS-ICU; World Health Organization; WHO; Intensivvårdsavdelning; IVA; sväljning; sväljsvårigheter; dysfagi; intubering; extubering; screeningtest; översättning; validering; FUS; COVID-19; sväljtest; intensivvårdspatienter; intensivvård;

    Sammanfattning : Bakgrund   The Gugging Swallowing Screen - Intensive Care Unit (GUSS-ICU) är ett screeningtest med syfte att fånga upp indikationer på sväljsvårigheter efter långvarig intubering hos inneliggande patienter på intensivvårdsavdelningar (IVA). I dagsläget finns det inget svenskt översatt och validerat screeningtest för omvårdnadspersonalen att använda vid bedömning av sväljförmågan efter extubering på IVA. LÄS MER

  3. 3. Översättning av sväljtestet GUSS : För att upptäcka dysfagi efter stroke

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Logopedi

    Författare :Rim Mohamed Said; Dina Salem; [2020]
    Nyckelord :GUSS; Stroke; Dysfagi; Översättning; WHO;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund Vid bedömning av dysfagi kan testet The Gugging Swallowing Screen (GUSS) användas. Detta test undersöker den direkta och indirekta sväljfunktionen. Screeningstestet GUSS möjliggör bedömning av sväljfunktionen vid de olika konsistenserna: trögflytande, flytande och fast föda. LÄS MER

  4. 4. TOMASS - normeringsvärden för tugg- och sväljfunktion av ett Guld Marie Kex

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Umeå universitet/Logopedi

    Författare :Sandra Blom; Patrik Thodén; [2019]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund Vid bedömning av oral dysfagi kan testet Test of Masticating and Swallowing Solids (TOMASS) användas. Testet bedömer tugg- och sväljfunktion vid intag av fast föda. Normeringsvärden till testet är framtaget på kextyper som inte används i klinisk verksamhet i Sverige. LÄS MER

  5. 5. En normeringsstudie av ”The timed water swallow test” (TWST) för personer över 60 år

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Umeå universitet/Logopedi

    Författare :Pernilla Karlsson; Maria Rytiniemi; [2019]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund “The Timed Water Swallow Test” (TWST) är ett screeningverktyg för dysfagi som ger ett mått på en persons sväljkapacitet (ml/s). Tidigare normeringsstudier har konstaterat att en sväljkapacitet under 10 ml/s är en indikator på sväljningsdysfunktion för personer under 70 år. LÄS MER