Sökning: "Näringsrekommendationer"

Visar resultat 21 - 25 av 53 uppsatser innehållade ordet Näringsrekommendationer.

  1. 21. Energi och näringsintag hos studenter på handelshögskolan vid Umeå universitet : En tredagars kostregistrering

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Sara Enström; Therese Lundell; [2015]
    Nyckelord :Kostregistrering; Näringsintag; D- vitamin; Fettkvalitet; Folat; Fibrer; Järn; Protein;

    Sammanfattning : Bakgrund Intaget av mättat fett är högt hos Sveriges befolkning och intaget av fibrer, järn och D-vitamin har minskat på senare tid. Kostvanor och livsstil påverkar hälsan och risken att drabbas av folkhälsosjukdomarna; hjärtkärlsjukdom, diabetes, benskörhet, metabola syndromet och cancer. LÄS MER

  2. 22. Jämförelse av total energiomsättning och fysisk aktivitetsnivå mellan könen hos överviktiga ungdomar

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Jonna Bouvin; Elin Mattson; [2015]
    Nyckelord :ungdom; övervikt; fysisk aktivitet;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt och fetma är ett ökande folkhälsoproblem och sambandet med följdsjukdomar och hälsokonsekvenser tyder på vikten av tidig prevention. Övervikt debuterar ofta i tidig ålder och har en tendens att följa med i vuxenlivet. LÄS MER

  3. 23. Damcyklisters energi- och vätskeintag

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Sara Sigvardsdotter; [2014-10-14]
    Nyckelord :elitmotionärer; kostkunskap; prestationsförmåga; viktnedgång;

    Sammanfattning : Strävan att tappa i vikt för att öka prestationsförmågan har blivit allt mer populärt hos elit- som motionscyklister. Genom att cykla med ett lågt energiintag i syfte att tappa kilon, har pressen ökat på cyklisten och en hög risk för osund viktproblematik växer fram i idrotten. LÄS MER

  4. 24. Feta kontra magra mejeriprodukter vid primärprevention av hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Robin Järnmark; Josefine Lindqvist; Mathilde Ohlin; [2014-06-30]
    Nyckelord :mejeriprodukter; primärprevention; hjärt- kärlsjukdom; magra; feta;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Feta kontra magra mejeriprodukter vid primärprevention av hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel. LÄS MER

  5. 25. Energi- och näringsinnehåll i det faktiska intaget av skollunch : en jämförelse mellan pojkar och flickor i årskurs 5

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Britta Agerhäll; Maja Söderqvist; [2014]
    Nyckelord :skollunch; barn; elever; årskurs 5; energiintag; näringsintag; kostregistrering;

    Sammanfattning : Bakgrund Det är viktigt att införa goda matvanor i tidig ålder då dessa lägger grunden för en god hälsa i framtiden. En balanserad och hälsosam kost är dessutom associerad med bättre inlärningsförmåga hos barn. Tidigare forskning visar att det finns skillnader i energi- samt näringsintag hos pojkar och flickor. LÄS MER