Sökning: "Näringsrekommendationer"

Visar resultat 31 - 35 av 53 uppsatser innehållade ordet Näringsrekommendationer.

  1. 31. Skolbarns matval : En observationsstudie av hur 8-åriga elever väljer att komponera sin lunchtallrik

    M1-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Karin Hagberg; Jenny Lien; [2013]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sverige är unikt i världen genom att ha lagstadgat om kostnadsfria och näringsriktiga skolmåltider. Mat i skolor har serverats i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Dagens system har formats över en lång tid och har utvecklats allt eftersom näringsrekommendationer och matkultur förändrats. LÄS MER

  2. 32. Hur ska en köttfärssås smaka? : Klimatpåverkan, sensoriska egenskaper och hälsoaspekter ur ett måltidsekologiskt perspektiv

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Maj Östberg Rundqvist; [2013]
    Nyckelord :hållbar måltid; koldioxidekvivalenter; nötkött;

    Sammanfattning : Inledning: Olika typer av kött har olika stor påverkan på klimatet. Kött från idisslare anses ha högst klimatpåverkan eftersom deras metabolism ger upphov till metangas, samtidigt som idisslare har stort värde som vårdare av det svenska landskapet med öppna marker och biologisk mångfald. LÄS MER

  3. 33. Tillämpning av näringsrekommendationer inom förskolan

    Kandidat-uppsats, Avdelningen för arbets- och folkhälsovetenskap

    Författare :Magdalena Eriksson Klockare; [2013]
    Nyckelord :Förskola; riktlinjer; mat; förskolechef; kökspersonal;

    Sammanfattning : Syftet med studien var att ta reda på hur chefer och kökspersonal på förskolor arbetade för att främja goda matvanor hos barn enligt de nationella riktlinjer som finns.Metoden som användes var kvalitativ intervjuundersökning med fem förskolechefer och fem kökspersonal i en kommun i östra Svealand. LÄS MER

  4. 34. Den hälsosamma kosten : uppfattningar, resonemang och livsmedelsval

    Kandidat-uppsats, Sektionen för lärande och miljö

    Författare :My Ahlström; Sanna Hendriksson; Bojan Stevic; [2013]
    Nyckelord :Diet; health; food choice; nutrition recommendations; NNR:5; Kost; hälsa; livsmedelsval; näringsrekommendationer; NNR:5;

    Sammanfattning : Många konsumenter är idag mycket hälsomedvetna och önskar att äta en hälsosam kost, men möter i sin vardag ett flertal problem. Livsmedelsval kan handla om ställningstaganden och identitet, prismedvetenhet och miljömedvetenhet. Många faktorer påverkar synen på vad som är en hälsosam kost. LÄS MER

  5. 35. Smaksatt proteinberikad havredryck : en vegetabilisk dryck fri från allergener

    Kandidat-uppsats, Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Sandra Emtfors; Lisbeth Holgersson; Robert Friedrich; [2013]
    Nyckelord :Oat Drink; protein; amino acids; energy needs; protein needs; vegetable beverage; Havredryck; protein; aminosyror; energibehov; proteinbehov; vegetabilisk dryck;

    Sammanfattning : Det kommer ständigt nya studier med olika hälsoråd angående kosten och fysiskaktivitet om hur vi ska undvika fetma, högt blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar.Intresset av proteinets effekt på uppbyggnad av muskelmassa vid fysisk aktivitet harökat. LÄS MER