Sökning: "Quinoa"

Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade ordet Quinoa.

  1. 1. Evaluation of the Effect of Quinoa-containing bread varieties on acute blood glucose and insulin responses

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Cecilia Nilsson; [2023]
    Nyckelord :applied nutrition and food chemistry; quinoa; bread; postprandial blood glucose; insulin; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Three quinoa-containing breads made from three different varieties of quinoa were presented as test products to be compared with a control of regular white wheat bread. The study was a randomised controlled single-blind, crossover in which blood glucose, insulin and subjective appetite sensations “Hunger”, “Satiety” and “Desire to eat” were measured in regular intervals during a three hours period after food consumption. LÄS MER

  2. 2. Påverkan på klimat och biologisk mångfald från svensk och importerad quinoa: ett livscykelperspektiv

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Saga Enberg; [2023]
    Nyckelord :biologisk mångfald; hållbar livsmedelsproduktion; klimatpåverkan; livscykelanalys LCA ; quinoa;

    Sammanfattning : Quinoa anses vara en framtidsgröda, och har attraktiva egenskaper så som högt näringsinnehåll och brett användningsområde. I Sydamerika har quinoa odlats i tusentals år. I Sverige odlas quinoa genom företaget Nordisk Råvara. LÄS MER

  3. 3. Extraktion av proteiner från olika råvaror för humankonsumtion

    M1-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Vilma Smedberg; [2020]
    Nyckelord :proteinextraktion; alkalisk extraktion; protein; isolat; mjölmask; filamentös svamp; mykoprotein; solubilisering; avfettat mjöl; quinoa; ärta; isoelektrisk punkt; dispergera och supernatant;

    Sammanfattning : Som följd av dagens ökning i global befolkning och köttproduktion är alternativa hållbara köttsubstitut mycket eftertraktat. Som basal råvara kan växter eller mikrobiella produkter utnyttjas för proteinrika hållbara livsmedelsprodukter. LÄS MER

  4. 4. Suitable areas for cultivation of protein-rich crops in Sweden : An GIS-based study on 7 protein-rich crops

    Master-uppsats, Linköpings universitet/Tema Miljöförändring

    Författare :Fanny Cardegård; [2020]
    Nyckelord :drought; flooding; legumes; protein-rich crops; pseudo-cereals;

    Sammanfattning : Conditions are predicted to become more favorable for protein-rich crops in Northern Europe, which bring opportunities for cultivation of protein-rich crops in Sweden. This study assessed the current suitability for cultivation of protein-rich crops in Sweden based on biophysical conditions. LÄS MER

  5. 5. Svensk quinoa : svensk quinoaodling och dess egenskaper som alternativ gröda

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Amanda Wahlström; Sofia Samuelsson; [2018]
    Nyckelord :nya grödor; svenskodlat; saponiner; växtföljd; nordiskt klimat;

    Sammanfattning : Quinoa är idag känd som en gröda riklig på protein. Att befolkningsmängden i världen växer gör att vi står inför en utmaning att kunna producera mat till en stor grupp av människor. Sverige har som känt bra mark att kunna odla på och detta måste utnyttjas. LÄS MER