Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 60 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Deposition av Black carbon i sjöar efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC); Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Danny Wong; [2023]
    Nyckelord :Black carbon; BC; climate; environment; wildfire; boreal forests; lake sediments; Västmanland.; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Black carbon (BC) is produced during incomplete combustion of Biomass and fossil fuels. BC and other carbonaceous pollutants have characteristics that affect the climate, environment, and human health. Historically, BC emissions have been measured and monitored in the atmosphere, and BC emissions to the air are quite well documented. LÄS MER

  2. 2. Temperaturens inverkan på tillväxt av olika mikroorganismer på frysta livsmedel

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Almohannad Alahmad; [2022]
    Nyckelord :Frysning; ; förskämning; hållbarhet; mikroorganism; upptining;

    Sammanfattning : Metoder för att bevara mat har varit en viktig aspekt för att säkra livsmedelsförsörjningen genom historien. Frysning och andra konserveringsmetoder har använts med framgång under årens lopp för att förlänga livsmedels hållbarhetstid, men det finns ibland mikroorganismer på livsmedel som kan växa till mängder som kan leda till sjukdom och utgöra problem för individers hälsa, eller så kan de förskämma livsmedel. LÄS MER

  3. 3. Inducering av interferon-gamma och tumörnekrosfaktor-alfa i helsaliv : En icke-invasiv metod för att diagnostisera celiaki

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för biomedicinsk vetenskap (BMV)

    Författare :Dorina Kokrehel; [2022]
    Nyckelord :celiac disease; interferon-gamma; saliva; tumor necrosis factor alpha; celiaki; gliadin; IFN-γ; saliv; TNF-⍺;

    Sammanfattning : Celiaki (glutenintolerans) är en kronisk, autoimmun sjukdom med diffusa symtom. Vid förtäring av glutenhaltig mat uppstår en allergisk reaktion hos glutenintoleranta individer. Gluten kan inte fullständigt brytas ned av kroppens enzymer, vilket betyder att icke nedbrutna peptidfragment (såsom glutamin) absorberas i tarmslemhinnan. LÄS MER

  4. 4. Characterization of PLA Nanoplastics, and Their Effects on Daphnia magna

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för analys och syntes

    Författare :Melinda Rydberg; [2022]
    Nyckelord :Polylactic acid; Polylactide; PLA; Nanoplastic; Daphnia magna; Toxicity; Polymer Technology; Chemistry; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : As plastic pollution in aquatic environments keeps happening it has become more and more important to learn more about nanoparticles. Bio-based and biologically degradable plastics, such as polylactic acid (PLA), are gaining popularity and it is therefore important to determine whether they break down into nanoplastics or not. LÄS MER

  5. 5. Performance of a New Tetra Recart® Package Storing Oxygen Sensitive Food

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Thea Mathisson; Sofia Göransson; [2022]
    Nyckelord :Shelf Life; Ascorbic Acid; Vitamin C; Browning; Headspace; Tetra Recart®; Food Engineering; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Tetra Recart® är ett innovativt, kartong-baserat förpackningsalternativ till konserverad mat. Tetra Pak® har sett en ökad efterfrågan på en mindre förpackningsvolym av Tetra Recart®, vilket har gjort att Tetra Recart® utvidgat förpackningsportfolion med en ny, mindre förpackning på 100 mL. LÄS MER