Sökning: "gliadin"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade ordet gliadin.

  1. 1. Inducering av interferon-gamma och tumörnekrosfaktor-alfa i helsaliv : En icke-invasiv metod för att diagnostisera celiaki

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för biomedicinsk vetenskap (BMV)

    Författare :Dorina Kokrehel; [2022]
    Nyckelord :celiac disease; interferon-gamma; saliva; tumor necrosis factor alpha; celiaki; gliadin; IFN-γ; saliv; TNF-⍺;

    Sammanfattning : Celiaki (glutenintolerans) är en kronisk, autoimmun sjukdom med diffusa symtom. Vid förtäring av glutenhaltig mat uppstår en allergisk reaktion hos glutenintoleranta individer. Gluten kan inte fullständigt brytas ned av kroppens enzymer, vilket betyder att icke nedbrutna peptidfragment (såsom glutamin) absorberas i tarmslemhinnan. LÄS MER

  2. 2. Celiaki – en social sjukdom som kräver stöd från sjuksköterskan : En allmän litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Ida Klingberg; Lina Kvarnerup; [2022]
    Nyckelord :Celiac disease; coping; nurses support; experiences and quality of life; Celiaki; coping; erfarenheter; livskvalité och sjuksköterskans stöd;

    Sammanfattning : Bakgrund: Celiaki är en autoimmun sjukdom som påverkar två delar av tunntarmen. En autoimmun reaktion påbörjas vid intag av gluten (gliadin) som främst finns i sädesslagen vete, korn och råg. De sociala situationer som personer med Celiaki upplever är komplexa. LÄS MER

  3. 3. En deskriptiv analys av allergi mot vete och hälsorelaterad livskvalitet vid atopi under arbetstid

    Magister-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för hälsovetenskap och medicin

    Författare :GunBritt Eriksdotter; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Allergi förekommer i alla åldrar, hos båda könen, i alla socioekonomiska tillhörigheter och i alla miljöer, vilket även inkluderar arbetsmiljön. Antalet vuxna med allergiska reaktioner ökade i början av 2000-talet och födoämnen anses ha betydelse. LÄS MER

  4. 4. Evaluation of the sustainability of hemp fiber reinforced wheat gluten plastics

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Faraz Muneer; [2012]
    Nyckelord :wheat gluten; hemp fiber; sustainability; plastics; biodegradability;

    Sammanfattning : Bio-based plastics and composites are getting attention as an alternative to unsustainable petro-chemical based plastics. Hemp fiber reinforced wheat gluten (WG) composites can be an alternative to petro-chemical based plastics in many applications, because of their interesting tensile properties and environmental friendliness. LÄS MER

  5. 5. Fibronectin-tissue transglutaminase interaction and the development of a modified ELISA assay for the detection of coeliac disease.

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Anna Svanqvist; [2011]
    Nyckelord :coeliac disease; fibronectin; tissue transglutaminase; ELISA;

    Sammanfattning : Coeliac disease is a chronic enteropathy triggered by gluten. Patients produce antibodies to gliadin and the autoantigen tissue transglutaminase (tTG). These anti-tTG autoantibodies are disease specific and used in diagnosis. The autoantibodies can be detected by immunofluorescence (the endomysial antibody tests) or by ELISA using recombinant tTG. LÄS MER