Sökning: "cardiovascular diseases"

Visar resultat 11 - 15 av 337 uppsatser innehållade orden cardiovascular diseases.

  1. 11. Hypertoni : En jämförelse mellan mindfulness & aerob fysisk aktivitet som behandlingsmetod

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Evelina Olsson Svanberg; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Hypertoni är en betydande riskfaktor för kardiovaskulära sjukdomar. Behandling av hypertoni omfattar både läkemedel och icke-läkemedelsinterventioner. Det autonoma nervsystemet (ANS) är viktigt för blodtrycksreglering, och avvikelser i ANS-funktionen är kopplade till hypertoni. LÄS MER

  2. 12. Self-supervised representation learning from electrocardiogram data for medical applications

    Master-uppsats, Lunds universitet/Matematik LTH

    Författare :Matilda Andersson; [2023]
    Nyckelord :Self-supervised learning; Deep learning; Cardiovascular disease; Electrocardiogram; ECG; SimCLR; BYOL; VICReg; Mathematics and Statistics;

    Sammanfattning : Cardiovascular diseases are the leading cause of death worldwide, increasing yearly. However, many abnormalities in heart cycles can be discovered and treated years before the onset of diseases. But in most societies, regular health checkups are a concept reserved for cars, not humans. LÄS MER

  3. 13. Evaluation of the Effect of Quinoa-containing bread varieties on acute blood glucose and insulin responses

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Cecilia Nilsson; [2023]
    Nyckelord :applied nutrition and food chemistry; quinoa; bread; postprandial blood glucose; insulin; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Three quinoa-containing breads made from three different varieties of quinoa were presented as test products to be compared with a control of regular white wheat bread. The study was a randomised controlled single-blind, crossover in which blood glucose, insulin and subjective appetite sensations “Hunger”, “Satiety” and “Desire to eat” were measured in regular intervals during a three hours period after food consumption. LÄS MER

  4. 14. Sjuksköterskors omvårdnadsåtgärder för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Omvårdnad

    Författare :Jonna Blixt; Erika Bäck; [2023]
    Nyckelord :Cardiovascular disease; literature review; nurses; nursing measures; prevention; Förebygga; hjärt- och kärlsjukdom; litteraturöversikt; omvårdnadsåtgärder; sjuksköterskor;

    Sammanfattning : Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdom är ett folkhälsoproblem som leder till försämrad livskvalitet. Antalet människor som insjuknar ökar och det leder till hög belastning på sjukvården och stora kostnader för samhället. LÄS MER

  5. 15. Sustainable utilization of waste and by-products from the meat industry

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Anton Glimåker; [2023]
    Nyckelord :Food waste; sustainability; protein; bioactive peptides; enzymes;

    Sammanfattning : The purpose of this research was to summarise existing scientific literature on waste and by-products from the meat industry and suggest how the meat industry can use it in order to reduce environmental damage, increase food availability and contribute to the achievement of the Sustainable Development Goals. The report is a literature study were several databases were used. LÄS MER