Sökning: "förtjockningsmedel"

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade ordet förtjockningsmedel.

  1. 1. Formulation development, rheological characterization, and cosmetic evaluation of gel-creams

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Carl Pontén; [2024]
    Nyckelord :Rheology; Texture analysis; Viscometry; Semisolids; Design of Experiments; Critical Process Parameters; Critical Quality Atttibutes; Pharmaceutical Technology; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Oil in water (o/w) emulsions are thermodynamically unstable systems composed of small oil droplets dispersed in a continuous aqueous phase. This means that given enough time, the two phases will separate. Pharmaceutical emulsions are used as a method of administering the Active Pharmaceutical Ingredient (API) for topical applications. LÄS MER

  2. 2. Konsistensanpassning för personer med dysfagi: Översättning och kulturell anpassning av International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI)

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för neurovetenskap och fysiologi

    Författare :Sara Dahlström; Ida Henning; [2021-02-12]
    Nyckelord :IDDSI; dysfagi; översättning; konsistensanpassning; kulturell anpassning; IDDSI; dysphagia; translation; consistency modification; cultural adaptation;

    Sammanfattning : Sväljsvårigheter (dysfagi) uppskattas påverka 590 miljoner människor i världen. Konsistensanpassning av mat och/eller dryck är en vanlig intervention vid dysfagi. Föreliggande studie syftar till att översätta och kulturellt anpassa International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) till svenska. LÄS MER

  3. 3. Composition and property study of adhesives based on poly(3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate)

    Master-uppsats, KTH/Fiber- och polymerteknologi

    Författare :Nathalie Johnsson; [2021]
    Nyckelord :Poly 3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate ; PHBV; Adhesive; Labels; Additives; Poly 3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate ; PHBV; Bindemedel; Etiketter; Additiv;

    Sammanfattning : Lim klassificeras som ett ämne som kan hålla ihop två ytor så att de motstår separation. Dagens lim kan anpassas efter vilken applikation de ska användas till och kan ha ett stort antal olika egenskaper. De fysikaliska och kemiska egenskaperna av limmet är de viktigaste faktorerna för att bilda en bra limbindning. LÄS MER

  4. 4. Algae hydrocarbons designed for bio-based lubricants

    Master-uppsats, KTH/Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

    Författare :Elin Sjöhag; [2020]
    Nyckelord :Microalgae; macroalgae; lubricant; alginate; grease; Mikroalger; makroalger; smörjmedel; alginat; förtjockningsmedel;

    Sammanfattning : Smörjmedel är en nödvändighet för maskiner för att minska slitage och energiförbrukning. Dock är över 95% av de använda smörjmedlen i dag fossilbaserade. Smörjmedel baserade på vegetabiliska oljor finns tillgängliga men har ofta en lägre oxidativ stabilitet och sämre lågtemperaturegenskaper än deras fossilbaserade motsvarigheter. LÄS MER

  5. 5. Technical and sensory improvements of a product containing pickled herring in thick sauce

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Charlotte Svedberg; [2016]
    Nyckelord :product development; clupea harengus; sauce consistency; sensory analysis; rheology; xanthan gum; hydrocolloid;

    Sammanfattning : Herring aimed to be pickled is first marinated in a salt and acidic brine. The marinating process is crucial for preservation and for development of the flavor characteristic for pickled herring. Yet, a strong taste of salt and acid itself is not desired within the final product. LÄS MER